A menedzsment elégedett az Egis Gyógyszergyár 2009/2010-es üzleti évben elért eredményeivel és további bővülést tervez - hangzott el a társaság sajtó- és elemzői tájékoztatóján.

A szeptemberben zárult negyedévben elért 4,13 milliárdos üzleti eremdény a vezetés várakozásainál kicsivel magasabb, míg a 2,8 milliárdos adózott eredmény alacsonyabb lett. Marosffy László gadasági vezérigazgató-helyettes kiemelte, a társaság terveinek megfelelően növelte árbevételét stratégiai piacain és sikerült szigorú költségkontrollal az új termékek bevezetéséhez szükséges forrásokat biztosítani. Az üzleti évben az Egis itthon 7, külföldön 9 új terméket vezetett be.

A 2010/2011-es évben további növekedést irányoznak elő a stratégiai piacokon, miközben a múlt évben kapacitáskihasználatlansággal küzdő hatóanyag termelés is emelkedhet. Belföldön 5 százalékos növekedés fenntarthatónak tűnik. A FÁK-beli növekedést a korábbi 10 százalékról a nagyon erős évzárás miatt 8-10 százalékra módosították (dollárban számítva). Ebből 9 százalék lehet Oroszország, kisebb növekedés várható az eddig nagyon jól teljesítő Ukrajnában, és ismét nagyobb az egyéb FÁK-beli országokban.


Kelet-Európában euróban 8 százalék lehet az emelkedés, a legnagyobb bővülést Törökországtól várja a társaság, ahol az elmúlt év 70 százalékos forgalomnövekedése után folytatódhat a gyors fellendülés.

Nyugat-Európában 1-2 százalék pozitív elmozdulás várható. Jelentős változás lesz a hatóanyagforgalom felfutása. A Servier egy készletcsökentési folyamat után ismét a piaci igényeknek megfelelően rendel, ezért 15 százalékos növekedéssel kalkulál az Egis.
 

Mindezen tervek átlaga forintban a szeptember végi árfolyamokon 7-8 százalék körüli árbevétel-növekedést ad ki, ezt tartja reálisnak most a vezetés, ami jó esélyt ad arra, hogy a vállalat egyéb mutatói is javuljanak - hangzott el a tájékoztatón.

Marosffy véleménye szerint ehhez a bruttó fedezet 0,3-0,5 százalékpontos javulása társulhat. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!