Egy százalékkal csökkent az Egis Gyógyszergyár Rt. adózott nyeresége a társaság szeptemberben záruló üzleti évének első háromnegyedévében. A pénzügyi tételek, amelyek a rosszemlékű fedezeti ügyletek miatt tavaly négymilliárdos veszteséget hoztak, most csak 507 milllió mínuszt jelentettek, az üzemi nyereség viszont 36 százalékkal - 3,7 milliárd forinttal - elmarad az egy évvel korábbitól. Itthon jól alakultak az eladások, a patikák a júliustól dráguló, vény nélküli szerekből készleteztek, ami 300 milliós többletbevételt jelentett az Egisnek. (Egy évvel korábban 600 milliós megugrást hozott a június, ám annak júliusban meg is lett a böjtje.) A háromnegyedévet tekintve a belföldi forgalom 9,4 százalékkal emelkedett, ami továbbra is 6,9 százalékos, ezüstérmes részesedést biztosít a társaságnak a hazai piacon. Az export 4,4 százalékkal emelkedett, ami a FÁK-, és közép-kelet-európai piacok egészséges emelkedéséből és a nyugat-európai, jórészt hatóanyag-export 5 százalékos csökkenéséből tevődik össze. Oroszországba 20, az egyéb FÁK-országokba 39, százalékkal , a kelet-európai országokba 22 százalékkal többet exportált az Egis, mindezt dollárban kifejezve. A stratégiai piacokon elért forgalom a negyedév folyamán dinamikusan emelkedett, bár a gyorsjelentés megjegyzi, hogy Oroszország jó, de még mindig nem az igazi, itt további bővülésre számítanak. A nyugati hatóanyag-export a negyedév során visszaesett, ami kisebb nyereségtartalmú termékekről lévén szó még nem olyan nagy tragédia. Az árbevétel összességében 6,4 százalékkal 41,6 milliárd forintra nőtt, a közvetlen költségek viszont 24, a közvetettek pedig 20 százalékkal emelkedtek. Bár a növekmény csaknem felét a közvetlen költségeknél egy 1,45 milliárdos tavalyi készletátértékelés okozza, az üzemi nyereséghányad 16 százalékra olvadása semmiképp sem tekinthető jó teljesítménynek egy gyógyszergyártól. A negyedév során tovább nőttek a beruházások, a marketing ráfordítások és a kutatási költségek. A üzemi nyereség 6,846 millliárd forint (2001 hasonló: 10,585 milliárd). A pénzügyi tételeknél sem alakult minden kedvezően. A dollár elmúlt negyedév során tapasztalt látványos gyengülése nem csak az üzemi eredményt apasztotta: a fedezeti ügyletek 227 milliós negyedéves nyereségével szemben 232 millióval csökkentette az eredményt, hogy a kinnlevoségek a csökkenő árfolyamok miatt nyilvántartási értékük alatt folytak be. A negyedéves pénzügyi nyereség így 46 millió forint lett. Az Egis adó előtti nyeresége 6,220 milliárd forint (2001: 6,377 milliárd), az adózott nyereség 5,959 milliárd forint lett. A társaság július 23-án megjelent profitfigyelemeztetése után az eredmény nem lehet meglepő. Bár a társaság javuló orosz eladásokkal számol a továbbiakban, s a dollár gyengülése sem folytatódott, a devizafedezeti ügyletek abbahagyása érzékenyen érintheti a társaságot, ami a két magyar gyógyszergyár "versenyében" nem az Egisnek kedvez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!