Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Noha az Egyesült Államokban és Brazíliában nőtt a megtermelt szójabab mennyisége, legalább szeptemberig keresleti piac lehet a jellemző a világon. Ez egyet jelent a takarmány- és a  fehérjeárak emelkedésével - írja elemzésében a CRM AgriCommodities.

A jelenlegi ellátási nehézségekért főleg Argentína a felelős: idén eddig 34-37 millió tonnára becsülhető a terméshozam, amely 20 millió tonnával marad el a várttól a Egyesült Államok agrártárcája szerint. Ez alapján szakértők azt jósolják, hogy az étkezési szója készítmények termelése visszaeshet a 2016-2017-es szezon 33,3 millió tonnájáról 31,2 millió tonnára a 2017-2018-as idényben. (Az eltérő termésidők miatt az aratási szezon a Föld körül éven átnyúló időszakokra van bontva.)

Középtávon drágulás

Szeptemberre viszont visszaeshet a termény és a feldolgozott termékek (szójababolaj és -liszt) ára is. Az Egyesült Államokban várhatóan nagyobb területen termeszthetik a hiány miatt, a magasabb felvásárlási ár vonzóvá teheti. De a feednavigator.com az EU-ban is nagyobb learatott mennyiséggel számol.

Ráadásul egyelőre a cseretermékek (repce, pálmaolaj) ára sem esik, ami sok egyéb termék árára is kihathat. A szójababot ugyanis a legritkább esetben fogyasztjuk önmagában, cserébe áttételesen rengeteg háztartásban és hűtőszekrényben ott van. Ennek oka, hogy magas proteintartalma miatt gyakran használják a takarmányozásban, de a szójaszószt sok étel ízesítésére használják, emellett ott van az energiaszeletekben és táplálékkiegészítőkben is. Gyakran keverik sajtokba, hogy a fehérjetartalmat növeljék, amikor éppen nem textil vagy festékoldószer készül belőle.

Vagyis rengeteget fogyasztunk belőle, anélkül, hogy valójában tudnánk. Idővel a drágulás átgyűrűzhet más feldolgozott termékekbe is.

Idén márciusban már 1075 dollárra ment fel 5000 véka (nagyjából 136 tonna) ára a chicagói árupiaci tőzsdén, amely 1,5 éves magaslat. De rossz előjel, hogy azóta sem mozdult ki a 950-1050 dolláros ársávból.

A grafikonon a hétfő déli állapot látható.
Kép: Napi.hu

Csak Trump hozzá ne nyúljon!

A szakértők leginkább attól tartanak, hogy egy újabb front nyílhat a kereskedelmi háborúban az Egyesült Államok és Kína között. Mert ez párosulva a jelenlegi aszályos időjárással mérgező lenne a piacok számára.

Az ázsiai ország ugyanis a világ egyik legnagyobb szójatermék felvásárlója - főként sertések takarmányozására használják -, ennek nagy részét pedig az Egyesült Államoktól szerezte be. Azonban áprilisban felmondták az összes szerződést, helyette más országoktól vásárolták fel a termékeket. Ez az amerikai gazdáknak kellemetlen helyzetet teremtett (Kína évente 15-18 millió tonna szóját vásárol az USA-ból), valamint a nemzetközi árakat is felverte. Ha a feszültség fokozódna, akkor az ázsiai ország másoknak való kiszolgáltatottsága még feljebb srófolhatja az összegeket.

Magyarországon stratégiai terv is van rá

A szója Magyarországon is gyakran használt takarmánynövény. Viszont ennek a legnagyobb része - dacára annak, hogy a klimatikus viszonyok megfelelnek a növénynek - importból származik. Még tavaly novemberben jelentette be a kormány, hogy Nemzeti Fehérjetakarmány Program indul, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója.

A szója az állattenyésztés fehérjeigényét a legnagyobb mértékben elégíti ki. Az egész világ szója ellátásának 95 százalékát génmódosított szójából állítják elő. A hazai vetésterület jelenleg 60-70 ezer hektár, viszont a termény 80 százalékát jelenleg exportálják. A szójaigényünk 90 százalékát importból elégítjük ki - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójából.

A cél az, hogy 100 ezer hektárra növeljék a termőterületet és hozamjavító beruházásokkal - például öntözés, megfelelő trágyázás - növeljék a termelt mennyiséget.

A fotó forrása: Scott Olson/Getty Images/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!