Egy év múlva 286-os euró jöhet

A négy kelet-közép-európai deviza a következő hetekben kisebb gyengülést szenvedhet el, majd az év második felében újra erősödés útjára léphet az euróval szemben - mutatott rá régiós devizapiaci felmérése alapján a Reuters.
portfolio.hu, 2012. március 11. vasárnap, 12:39
Fotó: Napi.hu

A forint kapcsán a konszenzus szerint március végére 300-as euróárfolyamot láthatunk, majd jövő márciusra a forint 286-ig visszaerősödhet a közös európai fizetőeszközzel szemben (pénteken 292 közelében zárt az árfolyam).

Ez a kilátás természetesen jelentősen függ attól, hogy a magyar kormány és az EU/IMF közötti hiteltárgyalások hogyan haladnak. Ha a piac csúszást érzékel, akkor az a forintot, illetve a többi régiós devizát is a gyengülés felé tolhatja.

A hírügynökségnek nyilatkozó Németh Dávid, az ING Bank elemzője úgy fogalmazott, hogy ha három hónapon belül létrejön a megállapodás, akkor a forint a 290 körüli szintekig visszaerősödhet (295 körüli szintnél nyilatkozott), de ha a piac nem látja a megállapodás várható idejét, akkor ismét a 310-320 körüli szintek felé mozdulhat az euró árfolyama.

Ez hathat a régiós devizákra

A március 5-7. között készített, szokásos hónap eleji felmérésben 31 elemző vett részt és a válaszaik alapján az a konszenzus adódott, hogy a cseh korona március végére 25,0-ig gyengülhet az euróval szemben, majd egy év múlva 24,4-nél lehet az árfolyam. Pénteken 24,6 körül zárt az árfolyam.

A lengyel zloty kapcsán a friss piaci konszenzus azzal számol, hogy március végére 4,18-ig gyengül az euróval szemben, de egy éves távon a 4,00-es szintig erősödik (pénteki záróár: 4,086), míg a román lej kapcsán fokozatos erősödésre számítanak a szakértők, így egy éves távon elérheti a 4,27-es szintet (pénteki záróár: 4,355 körül).

Nemcsak a magyar kormány és az EU/IMF-tárgyalások lehetnek lényeges befolyással a régiós devizák következő időszaki teljesítményére, hanem az eurózóna gazdasági pályája is. Ha ugyanis a gazdasági lassulás, recesszió jelei erősödnének, akkor az a kockázatkerülésen keresztül gyengítené a térségi devizákat is, illetve az exportkilátások romlása szintén ezzel járna.

Az Európai Központi Bank felőli 3 éves hitelprogramok likviditási hatása, illetve a programok sikere szintén lényeges, de inkább pozitív hatást gyakorolhat a régiós devizák árfolyamára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK