Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők alapvetően vételi pozíciókban ülnek, nem nagyon védekeznek az áresés ellen és azt gondolják, hogy a bikapiac még 2019-ig kitarthat a tőzsdéken - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. A bank szakértői úgy vélik, ebből a veszélyes koktélból egyértelműen következne az, hogy hamarosan durván megugrik a volatilitás a tőzsdéken, azonban ehhez szükséges lenne az is, hogy felfelé induljon az infláció.

A megkérdezett 213, összesen 591 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember többsége decemberben még úgy gondolta, hogy a részvénypiacok az idei második félévben érhetik el csúcsukat, s csak akkor kezdődhet meg egy tartósabb lejtmenet.

A befektetési bank szakértői a felmérés adatait látva úgy vélik, most arra a stratégiára rendezkedett be mindenki, hogy az amerikai kamatemelések nem a részvénypiaci rally végét, hanem annak elhúzódását eredményezik. Ennek következtében majd csak akkor lesz érdemes eladni a részvényeket,  ha már nem kamatot emel, hanem kamatot csökkent a Fed. Ezzel gyakorlatilag a 2002-2007-es bikapiacon bemutatott ritmust követné a tőzsde.

Az infláció okozza majd az újabb hisztériát?

A felmérésben résztvevők által kezelt portfóliókban a készpénz átlagos aránya 4,7 százalékról 4,4 százalékosra csökkent, így kikerült a vételi zónából. A BofA-Merrill felmérésében a készpénzarányt kontraindikátorként használják, ha túl magas, akkor az vételi, ha túl alacsony, akkor pedig eladási jelzést jelent a kockázatos eszközökre nézve.

A befektetők annyira optimisták a részvények további kilátásaival kapcsolatban és annyira borúsnak látják a kötvényekét, hogy 2014 augusztusa óta nem látott arányban súlyozzák fel előbbieket az utóbbiakkal szemben. Az infláció esetleges megugrása és a kötvénypiac összeomlása eközben átvette a vezető helyet az úgynevezett "tail risk"-ek listáján. Ezek olyan kockázatokat jelentenek, amelyek bekövetkezési valószínűsége ugyan alacsony, azonban ha megtörténnek, annak széleskörű negatív hatásai lennének a piac egészére nézve. Korábban hosszú hónapon keresztül a jegybankok esetleges ballépéseitől tartottak leginkább a befektetők.

Az alapkezelők egyébként jelenleg leginkább a ciklikus részvényeket súlyozzák felül, a technológiai cégek, az iparvállalatok papírjait és a feltörekvő piacokat részesítik előnyben, a telekom szektort, a kötvényeket, a közszolgáltató szektort és a brit piacot viszont alulsúlyozzák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!