Az év első hét hónapjában összesen 33,12 milliárd dollár értékben vontak ki tőkét a hazai - tehát az Egyesült Államokban befektető - részvényalapokból az amerikai kisbefektetők. Ha folytatódik a tendencia, akkora tőke kiáramlással kell szembenéznie az amerikai részvénypiacnak, mint amilyet utoljára csak az 1980-as években tapasztaltak. - írja elemzésében a New York Times. Ráadásul a jelenség a közelmúltbeli gazdasági és tőzsdei ciklusokban megszokottól eltérően történik, a tipikus befektető akkor kezd el beszállni a részvénypiacra, amikor megérkeznek az első jelek a gazdaság felépüléséről. Most viszont annak ellenére lesznek egyre kockázat kerülőbbek az amerikai befektetők, hogy a vállalati profitok a felépülés jeleit mutatják.

Az Investment Company Institute (ICI) - amely folyamatosan nyomon követi az amerikai alapok tőkeáramlását - egyik szakértője úgy nyilatkozott, a jelenség azért is szokatlan, mert a gazdasági fellendülés ezen szakaszában éves szinten legalább 10-20 milliárd dollár friss tőke szokott érkezni az ilyen típusú alapokba.

A lap által megkérdezett elemzők szerint több ok is meghúzódik a jelenség mögött. Egyrészt a munkaerő piac gyengélkedése miatt az emberek biztonságérzete csökkent, s ez automatikusa kockázatkerülőbbé teszi a befektetőket. Másrészt a kevesebb jövedelem és az ahhoz képest magasra duzzadt jelzálog-törlesztőrészletek is erősítik a tendenciát, harmadrészt a csökkenő jövedelmek miatt az emberek egyre inkább hozzányúlnak nyugdíjcélú megtakarításaikhoz. Úgy tűnik - fogalmaznak szakértők - Amerikában az elmúlt évtized dupla medvepiaca után egy egész generációnak, a háború után felnőtt baby boomereknek egy életre elege lett a részvényalapú megtakarításokból.

Az amerikaiak nyugdíjszámláikon az elmúlt évtizedekben - köszönhetően a részvénypiaci boom által keltett bizalomnak - átlagosan 70 százalékot képviseltek a részvény alapú befektetési formák. Ez az arány  2009 elejére 49 százalékra csökkent, s idén sem emelkedett eddig 57 százalék fölé.

Az ICI statisztikái szerint idén mindössze két hónapig volt pozitív az amerikai hazai részvényalapok tőkeáramlása, márciusban és áprilisban, pont a 2009 márciusa óta tartó részvénypiac áremelkedés eddigi csúcsán. A részvényalapok készpénzállománya eközben változatlanul olyan mélyen tartózkodik, mint utoljára 2007 nyarán, igaz, júliusban emelkedett egy kicsit, 4,2 százalékra a korábbi 4 százalék alatti szintekről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!