Egy kislányra várnak a bankárok - visszatérnek a 90-es évek

Stabilan növekvő világgazdaságra, emellett mérsékelt inflációra számítanak a Merrill Lynch és a U.S Trust szakértői jövőre. Ez nem más, mint a Goldilock környezet, amely az angolszász területeken népszerű mesében szereplő kislányról kapta nevét.
Napi.hu, 2013. december 18. szerda, 14:01
Fotó: Napi.hu

Goldilock (Aranyfürt) a neve annak a kislánynak, aki a három medve házába tévedve végigpróbálja azok székeit,ágyait bögréit, s a túl nagy és a túl kicsi tárgyak között végül megtalálja mindig azt, ami neki éppen jó. Róla kapta a nevét az az állapot, amikor a gazdaságban ugyan van növekedés, nem annyira kicsi, hogy a recesszió veszélye fenyegessen, de nem is olyan robusztus, hogy infláció fenyegessen (az általánosan elterjedt nézet szerint a Salomon Brothers egyik szakértője használta a kifejezést először egy éves stratégiai előrejelzésében).

Ilyen világgazdasági környezetre számítanak a Bank of America csoporthoz tartozó U.S. Trust és a Merrill Lynch vezetői 2014-ben. A stratégák szerint jövőre világgazdaság növekedésére, alacsony inflációra és enyhén emelkedő kamatszintekre lehet felkészülni. Ashvin Chhabra, a Merrill Lynch befektetési igazgatója szerint a részvények felülteljesíthetik a többi eszközt, azonban figyelni kell egy esetlegesen kialakuló korrekció kockázataira is. Az emelkedő kamatok ellenére nem tanácsolják befektetőiknek, hogy szabaduljanak meg kötvényeiktől. a részvénypiacon a gazdasági növekedésből a jelenlegi árazások alapján szerinte leginkább a technológiai, az energetikai, az autóipari és a feldolgozóipari szektor társaságok részvényei profitálhatnak a leginkább.

Chris Hyzy, a U.S Trust befektetési igazgatója szerint az előttünk álló év leginkább a 90-es évek közepéhez hasonlítható. Olyan változások zajlanak a mélyben, amelyek katalizátorként szolgálhatnak az elkövetkező években a világgazdaság képének átalakulásához. A nagy jegybankok monetáris politikája változatlanul laza marad, a globális gazdaság növekedni fog, a nyersanyagárak nyomottak maradhatnak és a vállalati profitok új csúcsokat döntetnek. Eközben a munkanélküliség lassan csökkenni fog, s az inflációt sikerül kordában tartani.

Szerinte a konzervatívabb befektetési eszközökből még csak most indult meg a tőke átcsoportosítása a kockázatosabb eszközök, így a részvények irányába. Ez, s a cégektől várható profitnövekedés hatására 2014 végéig 2000 pont közelébe emelkedhet az S&P 500-as részvényindex.

A két szakember véleménye szerint a jó portfólió kialakításánál többek között a következőkre kell figyelemmel lenni:

  • a részvények felülteljesítik majd a kötvényeket
  • érdemes lesz a "TEAM" részvényeket vásárolni, ezek a technológiai, energetikai, autóipari és feldolgozóipari részvényeket jelentik
  • a nemzetközi, s nem csak az amerikai részvények vásárlása rugalmasságot biztosíthat a portfólióknak
  • folytatódik a szektorok közötti rotáció, a a ciklusérzékeny szektorok felülteljesítik majd a defenzív szektorokat, a nagyobb kapitalizációjú cégek részvényei a kisebbekét
  • a kötvénypiacon fel kell készülni a volatilitásra
  • a dollár erősödni fog
  • néhány jól kiválasztott feltörekvő részvénypiac jól szerepelhet, de itt is inkább a részvények a vonzóbbak .

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.18 14:41

Valamelyik cikkben még az szerepel ,hogy Taiföld ,meg Fülöp-szigetek ,meg mások bebukhatnak jövőre ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2013.12.18 14:34

Óriási változás előtt állunk, ez kétségtelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html