BUX

Egy nagy átverés a Mikulás?

A tőzsdei szakértők szívesen emlegetik a Mikulás rallyt, mint az év végi hajtóerőt a részvénypiacokon, azonban a jelenség meglétére elég kevés a bizonyíték.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 10:18

Számos tőzsdei hírlevélíró szívesen hivatkozik a Mikulás rallyra, mintha az valami megmentőként érkezve év végén biztosan feljebb tornázná a részvényárfolyamokra a világ értékpapír piacain, azonban Mark Hulbert a Marketwatch szakírója szerint ennek létezésére nem nagyon van bizonyíték. A publicista szerint még a szakértők sem értenek egyet abban, mit is jelent pontosan a fogalom. Van, aki szerint annyit jelent, hogy decemberben a részvényárfolyamok egyszerre csak elkezdenek emelkedni. Más szerint jelentése, hogy december hónapban a részvénypiac várható teljesítménye kieemelkedően magas, egy harmadik magyarázat szerint Karácsony és újév között kiemelkedően jól hozhat a részvénybefektetés.

A Dow Jones Industrial teljesítményét 1896.ig visszamenőlegesen az alábbi megállapítások tehetőek Hulbert szerint. Az első állítás, igaz, csak teljesen haszontalan. A részvénypiacok bármely hónap során bármikor képesek a rallyra, legyen az január, december vagy akármelyik másik hónap. A második állítás sem tűnik igaznak, hiszen 1896 óta a Dow átlagos decemberi hozama mindössze fél százalék, szemben az átlagos havi 1,2 százalékos havi hozammal. Statisztikailag egyébként érdekes lehet, hogy az elmúlt 114 évben. Ráadásul, ha a különböző hónapok hozamát szemléljük egy adott évben az adatsoron, kitűnik, hogy a decemberi hozam az adott évben nem tér el jobban a többi hónap hozamától, mint ami belefér a statisztikailag fontos 95 százalékos konfidencia intervallumba.

A harmadik állítás ugyanakkor statisztikailag is megállja a helyét, azonban ezeket más hatásként szokta leírni a szakirodalom, ezek a hó vége és év vége hatások a részvénypiacon. Azonban erre számítva vásárolni egyelőre korai, hiszen ez a hatás csak Karácsonykor kezd el érvényesülni. Ezért talán jobb lenne karácsonyi rallynak hívni.