Abszolút értékben történelmi minimumot ütött a mai kereskedés során a Magyar Telekom részvények árfolyam a Budapesti Értéktőzsdén, azonban ha az időközben kifizetett osztalékokkal korrigáljuk a távközlési szolgáltató grafikonját kiderül, járt már ennél alacsonyabban is a kurzus.

Mivel a részvény árfolyamához képest az osztalékok jelentős összeget képviselnek, ezért a részvény technikai elemzésekor mindenképpen érdemes megvizsgálni osztalékkal korrigált grafikonját is. Szabad szemmel is jól látható a grafikonon, hogy a 420 forint körüli szintek az elmúlt években masszív támaszt biztosítottak az árfolyamnak, e szint alatt 2009 június óta nem járt a jegyzés. A hetes grafikonon az is jól látszik, hogy az elmúlt években - osztalékkal korrigáltan - nem tudott a 650 forintos szint fölött maradni az árfolyam tartósan, sőt 2010 októbere óta már az 530 forintos szint is fontos ellenállássá lépett elő.

Mivel hetes charttról van szó, ezért egy szint szignifikáns törését mi a 14 hetes volatilitás alapján próbáljuk meghatározni. Ez jelenleg 22 forint, ezért úgy véljük, hogy egy 400  forint alatti zárásnál beszélhetünk a 422 és 532 forint közötti sávból való szignifikáns letörésről beszélni a részvénynél. Napos chartot szemlélve már a 415 forint alatti zárások is azt mutatják, hogy a sávból lefelé történ kitörés megtörtént.

Magyar Telekom osztalékkal korrigálva
Kép: Napi grafikonok

A sávozás magasságából számított célárfolyama a papírnak a technikai elemzés szabályai szerint a sáv magassága, nagyjából 110 forint, így a célárfolyam 330 forint mélységébe mutathat. Ha a korábbi, 650 feletti csúcsot is a számításba vesszük, akkor ennél is jóval alacsonyabb értékeket kapnánk, ez azonban megítélésünk szerint egyelőre nem indokolt, azonban hosszabb, több hónapos távlatban az innen adódó, jóval 300 forint alatti tartományokkal is számolni kell.

A 400 forintos szint egyelőre támasznak tekinthető, már csak azért is mert kerek szám. A következő támasz az árfolyam alatt a 370 forintos szint lehet, itt 2009 áprilisában épített ki egy legitim mélypontot az árfolyam az esést követő trendfordulóban. Ez alatt csúcs és mélypont analízis alapján erős támaszként a 311 forintos, 2009 márciusi mélypont állhat. (393 forinton van a 76,4-es Fibonacci szint).

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!