Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hónapok fejleményei, a világ tőzsdéin február eleje óta lezajlott korrekció, a kritikus szinteken átlépő 10 éves amerikai államkötvény hozam, az egyre szélesebb körű geopolitikai feszültségek, az emelkedő olajár nem tudta elvenni az első, globális befektetési alapot irányító mesterséges intelligencia kedvét a kockázatos befektetésektől.

A kanadai, Horizons Active A.I. Global Equity Fund ETF (tőzsdén jegyzett alap), az amely portfóliójának súlyozását és összetételét teljes egészében kizárólag egy mesterséges intelligencia végzi, április végén az addigi, szinte teljes, az alap tőkéjének 25 százalékát kitevő készpénzkészletét elköltötte részvények vásárlására. Így a részvények súlya az alapban 99 százalékra növekedett, s mindössze egy százaléknyi készpénz maradt benne. E mellett a mesterséges intelligencia (A.I.) a jelek szerint az európai részvényeket tartja a legjobb befektetésnek, ezek súlyát az eddigi 10 százalékról a lehetséges maximumra, 32 százalékra növelte. Az észak-amerikai részvények súlya is emelkedett, 54 százalékról 60 százalékra.

Az alapkezelő A.I. lépése azért is furcsa, mivel a Horizons ETFs Management Canada által működtetett más ETF-ek, amelyeket ugyan nem mesterséges intelligencia működtet, hanem a technikai elemzés szabályit és a historikus adatokat igyekszik meglovagolni, inkább csökkentették a részvények súlyát. A cég vezérigazgatója szerint érdekes lesz látni, hogy mi szerepel majd jobban, a statisztikai, historikus adatok, vagy pedig a folyamatosan tanuló mesterséges intelligencia.

Így dolgozik a mesterséges intelligencia

Az alap pozicionáltság egyébként egyszerre nagyjából 50 különböző értéket figyel a piacokon, a hagyományos technikai indikátoroktól kezdve az adott részvényekre megnyitott shortpozíciók állományáig, s ez alapján próbál meg minél jobb hozamot elérni. Az alap november eleji indulása óta 1,8 százalékos hozamot termelt, ez alacsonyabb az MSCI World Index 2,6 százalékos hozamánál.

Az alulteljesítés egyik oka az alapot futtató cég szerint az, hogy a mesterséges intelligencia eredetileg nem alkalmazott devizaárfolyam fedezési stratégiákat, s a kanadai dollár januárig erősödött az amerikai dollárral szemben. Január végén igyekeztek kijavítani ezt a hiányosságot és egy másik mesterséges intelligencia azóta arról is gondoskodik, hogy a pozíciókra árfolyam-fedezeti ügyleteket is nyissanak. Ez a stratégia februárban 1, márciusban 14, áprilisban 17 bázisponttal javította az alap teljesítményét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!