Egyelőre nem jött be a tőzsdei lét az Aston Martinnak

Gyengén indított első kereskedési napján, szerdán az Aston Martin luxus sportautógyártó a londoni tőzsdén, mivel az elemzők és a befektetők egyaránt tartanak attól, hogy nehéz lesz teljesítenie az új modellek kibocsátását célzó ambiciózus tervet.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 3. szerda, 13:50
Fotó: AFP

Az Aston Martin részvényeinek 25 százalékát vitte tőzsdére 19 fontos áron, aminek alapján a piaci tőkeértéke 4,33 milliárd fontra (5,63 milliárd dollárra) rúg. Dél körül 17,91 fonton, 5,74 százalékos veszteségben forogtak a részvények, eddigi napi mélypontját pedig 17,75 fonton, 6,57 százalékos mínuszban érte el.

Az angliai székhelyű Aston Martin 2010 óta először tavaly termelt nyereséget. A vállalat azt tervezi, hogy 2022-ig minden évben új alapmodellel áll elő, amit igen kockázatos elképzelésnek tartanak a hozzáértők - írja az MTI.

Az Aston Martin nagy összegeket költ új modellek kifejlesztésére. Egyebek között 2019 végére jelenik meg a cég első városi terepjárója és a Forma-1 ihlette AM-RB 001 típus, amelynek az ára felszereltségtől függően átlagosan mintegy 3 millió dollár lesz.

A vállalat kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) tavaly 206,5 millió font volt, több mint duplája az egy évvel korábbi 100,9 millió fontnak. Tavaly 5117 autót adott el a cég, 58 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és a legtöbbet 2008 óta. Jövőre 7100-7300, 2020-ban pedig 9600-9800 autó gyártását tervezi, középtávon pedig 14 ezerre akarják felfuttatni a termelést.

Az Aston Martin legnagyobb tulajdonosai az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társaság és az Investment Dar kuvaiti befektetési alap, kisebb, 4,9 százalékos részesedéssel a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler is rendelkezik.

A fotó forrása: Jacques Demarthon/AFP

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK