Egyelőre marad a tőzsdén a Plotinus

A Plotinus Holding Nyrt. szerdai éves rendes közgyűlésén, a részvényesek arról szavaztak volna, hogy társaság részvényeit kivezessék-e a BÉT-ről. A hivatalos indoklás szerint túlságosan nagy terheket rótt a vállalatra a tőzsdei jelenlét. Ám a procedúrát - egyelőre - felfüggesztették - tudósít a portfolio.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. április 19. szerda, 13:11
Fotó: Napi.hu

A jelenlévő részvényesek többek között arról is döntöttek volna, hogy a társaság működési formáját nyilvánosról zártkörűen működő részvénytársaságra változtassák-e meg - olvasható a portálon.

Mivel a közgyűlésen nem jelent meg a 50 százalék +1 szavazati jogot megtestesítő részvény tulajdonos, ezért április 19-én hivatalosan nem sikerült megszavazni a Plotinus papírjainak kivezetését a tőzsdéről. Körülbelül egy tucat részvényes jelent meg a közgyűlésen, a szavazatok mintegy 45,04 százalékát birtokolva.

Mivel a cég struktúrája, és céltevékenysége is jelentős mértékben átalakul több igazgatósági tag, így Zsiday Viktor (képünkön), Tari Gusztáv és Zánkai Katalin is lemondott a tisztségéről, emiatt a közgyűlés 10. pontjaként az új igazgatósági tagokról szavaztak a jelen lévő részvényesek. Egészen eddig minden napirendi pontnál egyhangúan igennel szavaztak a tulajdonosok, azonban itt egy részvényes nemmel, egyikük pedig tartózkodott. Azt kifogásolták, hogy nem jelentek meg a közgyűlésen az új igazgatósági tagok.

A háttér

Idén január elején jelentette be a Plotinus vezetése, hogy kivezetnék a társaság részvényeit a magyar tőzsdéről, A bejelentés váratlanul érkezett, hiszen a Plotinus a hazai tőzsde egyik sikersztorija volt. A hivatalos indoklás szerint a Plotinusnak azért kell távoznia a tőzsdéről, mert a reálgazdasági tevékenységek arányát a menedzsment nem tudta olyan ütemben növelni, ahogyan szerette volna, eközben pedig a tőzsdei jelenléttel járó kötelezettségek egyre komolyabb erőforrásokat kötötték le, miközben az a cég vezetői szerint nem járt jelentősebb előnnyel.

A terv az, hogy a Plotinus tevékenységét leegyszerűsítik, a tőkepiaci tevékenységet folyamatosan leépítik, a társaság ezentúl a reálgazdasági tevékenységekre (flottakezelés, klinika, hostel, ingatlanok és egyebek) összpontosít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK