Egyelőre nem látszik javulás az E-Star működésében

A szezonális hatás miatt (csak a magyarországi projekteknél nem számít a hőmérséklet árbevétel szempontjából) 113 ezer eurós veszteséget hozott a július az E-Starnak a társaság helyzetjelentése szerint. Az árbevétel az idei legalacsonyabb, 3,39 millió eurót tett ki a hónap során.
Józsa Bernát, 2012. augusztus 16. csütörtök, 15:10
Fotó: Napi.hu

A problémás magyar önkormányzati ügyfelekkel (főleg Sárospatak, Hódmezővásárhely, Fejér és Veszprém megye) szemben fennálló vevőkövetelések állománya ha marginálisan is, de tovább növekedett. Ez pedig továbbra is komoly likviditási kockázatot jelent a cég számára.

A helyzeten sokat enyhítene a már két hónapja bejelentett, ám azóta is húzódó lengyel hitel lehívása, addig a társaság átmeneti intézkedésekkel, így többek közt a fizetési feltételek módosításával, szállítókkal szemben hosszabb fizetési határidők vagy részletfizetés érvényesítésével, illetve a követelések esetleges faktorálásával.

Az októberben esedékes kötvénylejárat mintegy 1,4 milliárd forintos kötelezettségre a június végi 3,8 millió euróról 2,1 millióra apadó készpénzállomány, így a lengyel hitel lehívása vagy egyéb forrás bevonása egyre sürgetőbbé válhat a cég számára.

Ami részben pozitív fejlemény, hogy az E-Star júliusra elérte a központi költséglefaragások maximumát, míg az éves jelentés felülvizsgált auditja augusztusban lezárulhat. A korábban húzópiacnak tartott román projektek esetében a társaság folytatta a zilahi és a marosvásárhelyi projektek leépítését, ami hozzájárult az EBITDA mínuszának csökkenéséhez.

 

Az E-Star fontosabb mutatószámai júliusban (ezer euró)
MutatóKözpontiMagyarországRomániaLengyelországÖsszesen
Árbevétel019903213643386
Bruttó fedezet0651-24151064
EBITDA-214492-200-191-113
Forrás: E-Star

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK