Az MSCI feltörekvő piaci indexének átsúlyozásával is összefüggésbe állhatott a BÉT irányadó indexének nap végi letörése a szakértők szerint. A BUX kevesebb mint 1 százalékot őrzött meg abból az előnyből, amely a nap folyamán egészen 21 330 pont fölé vitte. A mutató végül 20 875 ponton, napi minimumértékén végzett, a kereskedés zárószakaszában ugyanis a nyitásban keletkezett rés egy részét is betöltötte.

A blue chipek közül a Mol árfolyama csökkent, 3,6 százalékkal. Az olajpapír egész nap alulteljesített a pesti parketten, jegyzése az előző napi, 18 900 forintos szint közelében oldalazott miközben másutt emelkedést regisztráltak. A kereskedés utolsó harmadában egyértelműen a negatív tartományba szorult a részvény árfolyama, amely aztán az utolsó percekben 18 600 forintról 16 300 forintra esett; forgalma közel 10 milliárd forint volt, ami szokatlanul magasnak mondható az elmúlt időszakhoz képest.

Az OTP napközben elért eredményének zárásra nyoma sem maradt. A bankpapír ugyan 2,7 százalékkal 5455 forintra drágult jelentős, 32 milliárd forintos forgalom mellett, ám ennél jóval drágábban, 5720 forinton is született rá kötés a délután folyamán. Az OTP pozitív réssel nyitott szerdán, záróárának megfelelő szinten, majd az a nagypapíroknál gyorsabb ütemben emelkedett késő délutánig. A nap végi lekötéseket annak ellenére sem tudta elkerülni, hogy a tengerentúlon, hála a Citigroup dinamikus drágulásának a bankszektor kedvezően teljesített, s az irányadó indexek is a pozitív tartományban mozogtak.

A Richter jegyzése a nap végére lendült fel, a gyógyszeripari papír napi maximumértékén zárt, azon a szinten, ahová reggel is felszúrt, mielőtt előző napi, 40 ezer forintos zárószintjére ereszkedett volna vissza. A Richter részvényei 2,8 százalékkal, 41 100 forintra drágultak szerdán.

A Magyar Telekom 2,3 százalékos pluszban 675 forinton végzett, szintén a nap végi felkötések eredményekén, forgalma 1,2 milliárd forint felett volt.

A nemzetközi alapkezelők szerdán módosították a portfólióik összetételét az MSCI feltörekvő piaci indexének átsúlyozását követve - a magyar részvénypiac súlya, ahogy arról a Napi Gazdaság is beszámolt, az előző felülvizsgálat során meghatározott 0,6 százalékról 0,5 százalékra csökkent, így várható volt, hogy erre reagálva a tőke egy része is távozik majd a piacról. Szakértők szerint ez a folyamat vezetett a nap végi lekötésekhez, és a portfólió átsúlyozások is szerepet játszhattak a blue chipek egymásnak ellentmondó árfolyam-mozgásában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!