A vállalati egyesülések és felvásárlások (M&A) mozgatták jórészt az ázsiai piacokat hétfőn: a Toshiba, a China Unicom és néhány nagyobb név ügyletei húzták a tőzsdéket. A japán Nikkei a zárás előtt 1,34 százalékos pluszban, 10324 ponton állt, a Hang Seng index 1,37 százalékos erősödést követően 20597 pontot ért el, a sanghaji tőzsde 1,83 százalékos emelkedés után 2913 ponton állt.

A Toshiba papírjai reggel 3,7 százalékot emelkedtek, de végül a kereskedést 2,3 százalékos mínuszban zárták. A korai erősödés oka, hogy - a Nikkei üzleti napilap értesülései szerint - a Toshiba közös ajánlatot szándékozik tenni, karöltve egy befektetési alappal, és néhány másik befektetővel, a francia atomenergia vállalat, az Areva energiaelosztó divíziójára, ötmilliárd dollár értékben.

A régió másik jelentős összeolvadása a China Unicomhoz és a spanyol Telefonicához kapcsolódik: a két cég bejelentette, hogy egymilliárd dollár értékben vásárolnak egymás részvényeiből - a hírre a kínai vállalat papírjai 1,3 százalékkal erősödtek.

Ausztráliában a Rio Tinto és a BHP Billiton bejelentése kavarta fel az állóvizet: a két bányaipari vállalat keresi annak lehetőségét, hogy a kanadai gyémánt üzletágukat összevonják, körülbelül 830 millió dollár értékben.

Kínában a héten publikálják az augusztusi külkereskedelmi adatokat, de már tudni lehet, hogy a kivitel volumene nőtt júliushoz képest, és bár még nem lehet megjósolni, mikor növekszik újra éves összehasonlításban, mindenesetre az elmaradás az egy évvel korábbitól kisebb volt augusztusban, mint a megelőző hónapban - jelentette az MTI-Eco. A külkereskedelem május óta negatívan járul hozzá a kínai GDP-hez, mert azóta az export visszaesése nagyobb éves egybevetésben, mint a behozatalé. Ez a fordulatot részben az olcsóbb nyersanyagok növekvő, tartalékolási célú behozatala magyarázza, részint a kormány ösztönző programja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!