A Bloomberg adatai szerint a gyenge font, a brit recessziótól való félelem és a francia luxuscikkgyártók növekvő eladásai miatt a FTSE már nem Európa legnagyobb tőzsdéje, és a párizsi CAC megelőzte őket a pénzpiacokon. Ez az első alkalom, hogy Párizs megelőzte Londont a 2003-as start óta.

A brit részvények együttes értéke jelenleg mintegy 2,821 billió dollár, míg a francia részvények értéke mintegy 2,823 billió dollár – írja a BBC. Ez hatalmas fordulatot jelent a londoni tőzsde számára, amely 2016-ban még mintegy 1,4 billió dollárral többet ért párizsi riválisánál.

Franciaország már jó ideje felzárkózik, de a brit középvállalatok részvényei idén különösen rosszul teljesítettek, mivel a fogyasztók visszafogják kiadásaikat, a vállalkozások pedig a magasabb költségekkel küzdenek. A londoni FTSE 250 részvényindex - amely az Egyesült Királyságra összpontosító középvállalatokból áll - az elmúlt 12 hónapban csaknem 17 százalékkal zuhant.

Az egyik legnagyobb visszaeső a Mitchells and Butlers kocsmalánc volt, amely az elmúlt évben részvényeinek több mint 37 százalékát veszítette el. A 888 szerencsejáték-szolgáltató 70 százalékot esett, a Marks & Spencer kiskereskedő pedig 40 százalékot bukott. A brit cégeket a Liz Truss minibüdzséje óta a font árfolyamának csökkenése is sújtotta, ami megdrágította az áruk és nyersanyagok importját.

Az euró szintén esett a dollárral szemben, de kevésbé meredeken, mint a font. A francia részvénypiacot a luxuscikkgyártók is fellendítették, amelyek a kínai kereslet fellendülését tapasztalták. A Louis Vuitton divatmárkát birtokló LVMH részvényei az elmúlt hat hónapban 22 százalékkal, a Hermès pedig 37 százalékkal emelkedett.

Más országokhoz hasonlóan az Egyesült Királyságban is az energia- és élelmiszerárak idén az egekbe szöktek, részben az ukrajnai háború miatt. Sok brit lakástulajdonos számára a jelzáloghitelek kamatai is meredeken emelkedtek, miután a gyorsan megbukó Truss adócsökkentési programja felhajtotta a brit hitelfelvételi költségeket.

Ez nyomást gyakorolt a fogyasztói kiadásokra, és szakértők szerint tovább növelte a gazdaságban meglévő problémákat, többek között a brexit óta gyengébb kereskedelmet. Az Egyesült Királyság az egyetlen G7-ország, amelynek gazdasága még mindig kisebb, mint a világjárvány előtt volt. Július és szeptember között a gazdaság 0,2%-kal zsugorodott, és a Bank of England figyelmeztetett, hogy az ország a feljegyzések kezdete óta a leghosszabb recesszióval néz szembe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!