Az arany kereskedési ára unciánként 1388 dollárra esett majd 1410,51 dollárra emelkedett, ami a legmagasabb ár volt május 22-e óta. Délelőtt féltizenegykor 1406 dolláron állt. Tim Ridell az ANZ Global Markets Research ázsiai ágának elemzője szerint a közeljövőben az 1445-1450 dolláros szintet is elérheti az ár.

Az aranyár 16 százalékot esett idén, áprilisban az unciánkénti ár 1321 dollár volt, ami kétéves mélypontot jelentett. Az ár főleg a javuló gazdasági kilátások miatt csökkent. A gazdasági növekedés beindulásával a nemzetközi befektetők egyre érdeklődőbbé váltak a kockázatosabb befektetések iránt, ezért csökkentették a biztonsági megtakarításként felhalmozott aranytartalékaikat.

A mostani áremelkedésért főleg az ázsiai folyamatok a felelősek. Tokióban 5,15 százalékos veszteséggel rossz napot zárt a tőzsde, ami felértékelte az aranyat. Emellett elemzők egyébként is az arany iránti kereslet megugrását várják a régióban április és június között, ami szintén felfele tolja majd az árat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!