A londoni FTSE-100 index 2,4 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 1,9 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 2,6 százalékkal esett.

A kedvezőtlen hangulat kialakulását elsősorban az ír adósságproblémák és a kínai gazdaság hűtésével kapcsolatos spekulációk idézték elő.

Kínai lapértesülés szerint az országban az inflációs nyomás fokozódására válaszul árkontrollt vezethetnek be, az élelmiszerek vonatkozásában.

Hivatalos információk szerint tárgyalások folynak az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Írország között az ország adóssághelyzetének és az ír bankszektor súlyos problémáinak megoldásáról.

Tovább fokozta az eladói nyomást, hogy Ausztria az uniós pénzügyi segélyalapba való következő befizetése fölfüggesztésével fenyegetőzött, miután Görögország nem a korábban elfogadott ütemben halad a stabiliziációval.


A nyersanyag-, bánya- és pénzügyi cégek papírjai is gyengültek többnyire; az alapanyagokkal kapcsolatos részvények a legrosszabb szereplői voltak az európai tőzsdenapnak.

A Stoxx 600 összeurópai index 2,2 százalékkal csökkent kedden, ami július elseje óta a legkomolyabb gyengülés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!