Egy felmérés szerint egyre növekszik a félelem a befektetőkben attól, hogy a részvénypiac hirtelen összeomlik. A Yale egyetem 1989 óta készít felmérést havi rendszerességgel vagyonos befektetők körében arról, mennyire tartanak egy tőzsdei összeomlástól.

A legutóbbi felmérés adatai szerint 75 százalékra növekedett azon válaszadók aránya, akik 10 százaléknál nagyobb esélyt adnak egy katasztrófális részvénypiaci összeomlásnak a következő hat hónapon belül. A tavaly májusi villámkrach előtt 68 százalékon állt a mutató.


A növekvő félelem az emelkedő részvényárakkal párosulva szokatlan jelenség, valószínűleg annak köszönhető, hogy a befektetők emlékezetében élénken él még a Lehman Brothers csődje és a villámkrach emléke - vélték a témában a CNBC-nek nyilatkozó szakértők.


Az összeomlástól való félelem rendszerint csökkenő részvényárfolyamok és romló gazdasági teljesítmény jellemezte környezetben szokott nőni, 2009 márciusában például 85 százalék felett volt az újabb krachot valószínűnek tartók aránya.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!