A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél pénteken az MTI-nek elmondták: a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében 2,461 százalék volt középárfolyamon az aznapi késői londoni kereskedésben, az előző esti 2,598 százalékos New York-i záró után. Július első napján 3,483 százalékos, március 6,30 százalékos magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon; ez utóbbi az eddigi csúcspont. A Londonban pénteken kialakult magyar CDS-árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása évente alig valamivel több mint 246 ezer euróba - a március első kereskedési napjain kért 630 ezer euró felénél is jóval kevesebbe - kerül a londoni CDS-piacon. Jelentősen csökkentek a többi térségi EU-tagállam törlesztésbiztosítási tranzakcióinak díjszabásai is. A CMA DataVision adatai szerint Románia CDS-árazása az irányadó futamidőre pénteken 2,65 százalék volt a hónap első napján mért 3,805 százalékos záró után, Bulgáriáé 3,828 százalékról 2,69 százalékra, Lengyelországé 1,647 százalékról 1,251 százalékra, Csehországé 1,05 százalékról 0,872 százalékra süllyedt. A cégnél elmondták: a súlyos költségvetési és fizetési gondokkal küszködő amerikai Kalifornia szövetségi állam aktuális CDS-árazása változatlanul a közép-európai EU-gazdaságoké felett jár, pénteken 2,715 százalék volt a késői londoni jegyzésben. Az Egyesült Államok egészével mint szuverén adóssal kapcsolatban azonban továbbra sem lát érdemi törlesztési kockázatot a piac: az amerikai CDS-árazás pénteken 0,2696 százalék volt Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!