Helyi idő szerint délután fél négykor a dollár 46,08 rubelen forgott, így a szerdai záráshoz képest 1,13 rubellel emelkedett a jegyzés. Az euró 1,58 rubellel 57,66 rubelre drágult, míg az euróból és a dollárból képzett devizakosár jegyzése 1,33 rubellel 51,29 rubelre emelkedett.

Az utóbbi négy kereskedési nap alatt a dollár 10,2 százalékkal (4,245 rubellel), az euró 9,6 százalékkal (5,01 rubellel), a devizakosár pedig 9,9 százalékkal erősödött az orosz fizetőeszközhöz képest.

Az orosz jegybank szerdán megváltoztatta a devizapiaci intervenciós szabályzatát: az eddigi, úgynevezett piszkos lebegtetésről gyakorlatilag áttért a szabad lebegtetésre. A jegybank azzal indokolta döntését, hogy a spekulánsoknak így nehezebb lesz a rubel gyengülésére fogadni. Egyes szakértők szerint ez a döntés hosszú távon segítheti a rubelre nehezedő nyomás enyhülését.

A központi bank nyíltpiaci beavatkozásra ezentúl legfeljebb napi 350 millió dollárt költ, függetlenül az árfolyamok alakulásától. Korábban kötelező volt interveniálnia és korlátlan összeget költhetett el, ha a rubel devizakosárhoz viszonyított, általa meghatározott árfolyamsávjának alsó vagy felső határát áttörték a jegyzések. A jegybank ugyanakkor fenntartotta magának a jogot arra, hogy a jövőben is többet dobjon a piacra napi 350 millió dollárnál, ha úgy ítéli meg, veszélybe került a pénzügyi stabilitás.

Az év eleje óta a rubel értékének több mint 25 százalékát veszítette el az ukrajnai válság következményei, valamint a nyomott olajárak miatt. A jegybank dollártízmilliárdokat költött a rubel védelmére, de hasztalan. Az év eleje óta mintegy 75 milliárd dollárral, ebből csak októberben legalább 30 milliárd dollárral apasztották a tartalékokat a nyíltpiaci beavatkozások.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!