BUX
38240

Egyre közelebb az amerikai T-Mobile felvásárlása

Megállapodott a bankokkal a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatának felvásárlásához nyújtott finanszírozásról a Sprint, írja a Reuters. Egyre közelebb tehát a német vállalat kivonulása az Egyesült Államokból, ami után a DT az európai operációjára koncentrálhat.

portfolio.hu, 2014. június 20. péntek, 08:40

Az amerikai távközlési szolgáltató, a Sprint nyolc bankkal állapodott meg, hogy nyújtsanak finanszírozást a Deutsche Telekom amerikai leányvállalatának, a T-Mobile US-nek a felvásárlásához. A teljes finanszírozás meghaladja a 40 milliárd dollárt, ebből 20 milliárd dollárt a Sprint anyavállalata, a Softbank nyújtana. A finanszírozás részleteiről a jövő hónapban tárgyalnak majd az érintett távközlési cégek a pénzintézetekkel.

Amennyiben az üzlet mégis meghiúsulna, akkor a tranzakcióban érintett feleknek komoly díjat kellene fizetniük: a felvásárolt cég anyavállalata, a Deutsche Telekom 1 milliárdot fizetne, de ha a szabályozó hatóságok, vagy a felvásárló cég miatt nem jön létre a tranzakció, akkor a Softbanknak kellene 2 milliárd dollárt fizetnie. Utóbbinak van nagyobb esélye, ugyanis a Sprint és a T-Mobile US egyesítésével az Egyesült Államok harmadik legnagyobb mobilcége jönne létre. Ezzel gyakorlatilag háromszereplőssé válna az amerikai mobilpiac, az érintett hatóságok (FCC, DoJ) viszont már többször jelezték, kívánatos lenne, ha még legalább 2 cég versenyezne a nagy szolgáltatókkal, a Verizonnal és az AT&T-vel.

A Deutsche Telekom szempontjából azért lenne fontos az amerikai leányvállalat eladása, mert akkor az európai operációra koncentrálhatna, a T-Mobile US eladásából származó összegből pedig tovább bővíthetné európai jelenlétét.