A magyar állam által kibocsátott öt éves eurókötvények csődbiztosításának díja több mint 40 bázisponttal 363,68 bázispontra emelkedett ma, amivel hazánk kockázatosabb országnak minősül már mint Bulgária, Horvátország, vagy - leszámítva Görögországot - a nemrég pellengérre állított PIIGS (Portugália, Izland, Írország, Spanyolország) csoport. (Egy csőd ellen CDS-nek nevezett értékpapírok vásárlásával védik magukat a befektetők, ezek ára jól tükrözi azt, mekkora esélyt adnak egy állam, egy cég fizetésképtelenné válására).

A forint gyengülése és a svájci frank erősödése Magyarország megítélésére gyakorolta az egyik legrosszabb hatást, az államkötvényeink csődbiztosításának díja az elmúlt öt nap során több mint 100 bázisponttal emelkedett. Rajtunk kívül még Románia CDS felára ugrott meg számottevően, amit a megszorító intézkedések zátonyra futásának lehetősége és az e nyomán éves mélypontra gyengülő lej váltott ki.

Szerencsére azonban akadnak azonban még hazánknál is kockázatosabbnak ítélt országok. Még mindig nagyobb valószínűséget rendelnek például a befektetők Kalifornia, Románia, Dubai, Irak, vagy Görögország csődjéhez, mint a mienkhez.

Aggasztó azonban a CDS-felárak április óta egyértelműen emelkedő trendje, mely azzal fenyeget, hogy a válság alatt tapasztalt szintekre, akár 600 bázispontra is felugorhat a magyar csődbiztosítási díj, ami jelentősen megnehezítené, de legalább is megdrágítaná hazánk adósságának finanszírozását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!