Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kevesebb mint felére esett 2011-es csúcs óta a Bloomberg árupiaci indexe, s az S&P 500-as index 10 legrosszabbul teljesítő cége közül 8 ebből a szektorból került ki idén - írta összefoglaló elemzésében a Bloomberg. A nyersanyagárak mélyrepülésére csak rátett egy lapáttal az elmúlt hónapokban a kínai gazdaság lassulása, amely globálisan is csökkentette a nyersanyagok iránti keresletet, valamint a magukat a Fed közelgő kamatemelésére pozicionáló befektetők.

Úgy tűnik, elérkezett az a pont, amikor az áresés elérte azt a szintet, hogy kezd minden szétesni az árupiaci szektorban. A Royal Dutch Shell nemrég jelentette be, hogy felhagy a sarkvidéki fúrási projektjeivel, amelybe eddig 7 milliárd dollárt ölt bele. A Glencore, a világ egyik legnagyobb bányászati és nyersanyag kereskedő cégének részvényei hétfőn 31 százalékot estek a londoni kereskedésben.

A cég a Bloomberg szerint a nyersanyag éra egyik ikonjának számított, amely az áresés megindulása előtt, 2011-ben lépett tőzsdére, s 2013-ban még egyik legnagyobb versenytársa felvásárlásától volt hangos a sajtó. Hiába jelentették be, hogy adósságaiknak csökkentése érdekében leányvállalatokat is értékesítenének, egy hétfőn megjelent elemzés szerint a részvényesi érték a zéróhoz közelíthet, ha tartósan alacsonyak maradnak a nyersanyagárak.

Az egyre több bizonytalanság a világgazdasággal kapcsolatban, a kínai lassulás ugyanis egyre növeli a befektetői félelmeket. A kereslet várt növekedési ütemének drasztikus csökkenése úgy tűnik, lassan mindenkit a szakadék szélére sodor - mondta a hírügynökségnek Ed Hirs, egy kisebb olajkitermelő cég vezetője, a Houston Egyetem tanára.

Egyre rosszabb lesz

Az arany és az ezüst árfolyama már négy éve lefordult csúcsáról, az olaj ára tavaly június óta esik, amit csak fokozott az OPEC döntése, amely szerint nem fogják vissza a kitermelést. A földgáz ára az Egyesült Államokban 2008 óta a negyedére esett.

A Net Davis Research Group elemzői szerint ez csak rosszabb lesz. Szerintük a nyersanyagárak még csak a negyedik évüket töltik egy 20 éves, "szupermedve ciklusban". Az elemzők a nyersanyagpiaci termékek árának alakulását a XVIII. században tapasztalt összeomláshoz hasonlítják, s úgy vélik, most már inkább a lendület hajtja azokat lefelé, mint a fundamentumok.

Úgy vélik, az árcsökkenés java az első hat évben megtörténik. A cég elemzői szerint egyre több a szektorban a vállalati csőd, egyre több cég szűnik meg. Ennek meg kell történnie ahhoz, hogy a kínálat csökkenjen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!