Egyre több magyar akar az államnak kölcsönadni

A múlt év végére 2411 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok állománya - adta hírül az ÁKK Zrt.
Napi.hu, 2015. január 30. péntek, 17:11
Fotó: Napi.hu

A decemberi állománynövekedés 33,3 milliárd forintot tett ki, melyből 32 milliárd forintot a PMÁK növekedése volt. Összességében csak a kötvények állománya növekedett decemberben, míg a lakossági kincstárjegyek állománya 4,7 milliárd forinttal csökkent. 2013-ban még 71-29 volt a kincstárjegyek - kötvények aránya, azonban 2014 végére ez az arány 58-42 százalékra változott.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint decemberban 33,3 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya. Az infláción alapuló kamatozású Prémium Magyar Államkötvények 32 milliárd, a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvények 4 milliárd, valamint az inflációt 3 százalék kamatprémiummal követő Babakötvények állománya 1,7 milliárd forinttal emelkedett. Az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 2,5 milliárd forinttal növekedett. A Kamatozó Kincstárjegyek állományában 7,5 milliárd forintos csökkenést könyvelhetett el az adósságkezelő. A Féléves Kincstárjegy összes mennyisége 0,3 milliárd forinttal nőtt.

Így december végére egy év alatt 723,3 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 100,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 7,6 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényekre 584,9 milliárd, a Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 20,6 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 8,8 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

A lakossági állampapírokat esetenként nemcsak a lakosság vásárolta meg, hanem közhasznú szervezetek, illetve másodpiaci forgalomban (például magánszemélyektől) esetenként egyéb pénzügyi intézményi befektetők is. A lakossági és a ténylegesen a lakosság kezében lévő állampapírok állománya ezért némileg eltér egymástól. Ez utóbbira vonatkozó év végi adatokat az MNB ugyan még nem tette közzé, a tizenegy havi adatok alapján azonban joggal feltételezhető, hogy a 2014. évi nagymértékű lakossági állampapír állomány gyarapodásban az intézményi befektetők is jelentős szerepet játszottak - véli az ÁKK.

A tavalyi utolsó hónap végére a kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok teljes állománya 2411,2 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1089 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 28,9 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 355,3 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 927,8 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 10,3 milliárd forintot tett ki. A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2460 millió euró volt november végén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.02.02 15:36

@foldnyuzo: " Nehogy azt higgye valaki az államkötvényekben nincsenek rizikók. Nézhetitek a pénzeteket ha az állam bajba kerül. Orbán azt fogja mondani ennyivel tartoztok a hazának és elveheti akár a felét az egészét is. És akkor mit csináltok?"

Aki önként és dalolva teszi a pénzét az orbáni siserehad kezébe az megérdemli! A dolgozó járjon jól, azért van járda - Hofi:))
Anyám halála után az iratok rendezése közben találtunk Békekölcsönöket.
Azzal is milyen jól járt a kis ember. Mikor jegyezni kellett több napi munkabér volt, az esedékes lejáratkor akár 10 tojást is lehetett venni az állami visszafizetésből...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.02 15:28

@foldnyuzo: Tudja mindenki az EU-ban az anyagmegmaradás törvényét !!!

Az anyag nem vész el ,csak gazdát cserél !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.02.02 14:58

@juliann:

Azt hiszem nem ismered a mg. speciális gazdasági oldalát, ez nem baj.
Az USA-ban a szántó 80%-a bérlemény és ott van a világ leghatékonyabb mg-a.

A földet nem lehet ellopni, hiszed vagy nem a legértékállóbb befektetés semmivel nem lehet felülmúlni. USA-ban ezt jobban tudják, de most már nálunk is sokan.
Jöhet bármi, tönkremehetnek a bankok, összeomolhat a gazdaság, de a föld örök!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.02 14:12

@foldnyuzo: A törvényt illetően tévedsz, senki nem olyan marha, hogy a földjét elveszítse.

Válasz:::A bérlö jelentös beruházást végez ,ami a hatodik évtöl jelentös jövedelmet produkál a további használónak ( tulajdonosnak ),a beruházás összegét a volt bérlö részére KÀRTÈRÌTÈS-ként ki kell fizetni !!!

A tulajdonos háza vagy földje ,lesz elárverezve !!!

Èn SOHA nem adnék bérbe ,az ördög nem alszik...Engem sem köbölcsöbe ringattak !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.02.02 10:07

@juliann:

Sokszor bizony nyúzzuk esőben sárban, nem oly könnyű mesterség ez mint néhány aszfaltkoptató képzeli.

A törvényt illetően tévedsz, senki nem olyan marha, hogy a földjét elveszítse.
Vannak a környezetemben olyan, tulajdonosok, akik mióta licitálták 22 éve bérbe adják folyamatosan.
Az, hogy hova jutnak a támogatások a valóságban(nem a papír szerint) tisztázni szokták a felek. Nem tudok ez ügyben egyetlen konfliktusról sem a környéken.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html