Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A 2,17 milliárd dolláros elemzői várakozásokat jócskán meghaladó 3,44 milliárdos második negyedéves nyereségről számolt be a Goldman Sachs. Az egy részvényre jutó nyereség így 4,93 dollárt tesz ki, szemben az elemzők 3,65 dolláros prognózisával, egyúttal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 2,09 milliárdos eredményt is - írja a Bloomberg.

A pénzintézet bevételei a negyedév során 13,8 milliárd dollárt tettek ki, szemben az egy évvel ezelőtti 9,42 milliárddal.

A Goldman közleménye szerint a kötvény-, deviza- és árupiaci üzletágban - amely egyébként a pénzintézet legnagyobb egysége -, rekordot döntve 6,8 milliárd dolláros bevételt realizáltak. Összehasonlításképpen, ez a tétel csaknem háromszorosa a tavaly ilyenkori értéknek. Az eredményt lebontva az árupiaci részleg az alacsonyabb forgalom folytán kisebb visszaesést mutatott az előző negyedévhez képest. Jól teljesített viszont a devizakereskedelmi egység.

A társaság egyébként 1,4 milliárd dolláros leírásra kényszerült, amelynek felét jelzáloghiteleken, harmadát pedig balul elsült értékpapírpiaci befektetéseken szenvedték el.

A gyorsjelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatón David Viniar, a Goldman pénzügyi igazgatója elmondta, továbbra is konzervatív kockázatkezelés mellett folytatják tevékenységüket. Ezt indokolja az is, hogy a világgazdasági helyzet még mindig rejt buktatókat. Ennek ellenére a helyzet javulásával feléledhet a vállalati egyesülések és felvásárlások piaca is. Mindenesetre a bankokra vonatkozó új szabályozás megszületése nem fogja befolyásolni a Goldman üzletpolitikáját.

Hallatszódnak már a szkeptikus hangok is. Mike Mayo, a Calyon elemzője szerint a Goldman éves eredményében az első félév nyom majd sokat a latban - írja a Wall Street Journal. Felmerül ugyanis az eredménybővülési ütem fenntarthatóságának kérdése. A második negyedév egyik húzótételének számító értékpapír-kereskedésen, illetve -jegyzésen elért bevételek a gazdaság további gyengélkedése, valamint egy esetleges tőkepiaci korrekció esetén bekövetkező csökkenése komolyan éreztetheti majd hatását.

Az eszközértéke alapján ötödik legnagyobb amerikai pénzintézet részvényei egyébként az év eleje óta 77 százalékot emelkedtek. Hétfőn - többek közt a Meredith Whitney felminősítés hatására - 149,44 dolláron, a novemberi 52 dolláros mélypont csaknem tripláján zárt. A gyorsjelentés közzétételét követően viszont már csak oldalazásra futotta a bankrészvénytől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!