Pocsékra sikeredett az amerikai gyorsjelentési szezon két nagy technológiai cég számára is. Az Apple és a Microsoft számait egyaránt csalódással fogadták a befektetők.

Ennek megfelelően a két részvényt a zárás utáni kereskedésben erőteljesen adni kezdték a befektetők, az európai kereskedésben kialakult jelenlegi árfolyamok alapján az Apple 5,5, a Microsoft 4 százalékos eséssel kezdheti majd a ma délutáni kereskedést.

Az Apple ugyan árbevételi és eredményszinten is kedvezőbb számokat tett közzé az elemzői várakozásoknál (ehhez azért már hozzá lehetett szokni az előző negyedévek alapján), az igazi problémát azonban az jelentette, hogy a cég nem tett közzé adatokat az Apple Watchról értékesítési adatokat, márpedig ezt sokan várták.

A társaság vezérigazgatója, Tim Cook ugyan elmondta, az eladások jobban alakultak a vártnál. Az eladási adatok hiánya meglehetősen aggodalommal tölti el a befektetőket, hosszú idő óta ugyanis ez az első igazi új termékbevezetés a cégnél. Ráadásul annak a termékkategóriának az eladási számai, amely az Apple Watch-ot is tartalmazza, mindössze 1 milliárd dollárral nőttek, míg az elemzők az okos órától 1,8 milliárd dollárnyi bevételt vártak. A cég vezetői a titkolózást azzal magyarázták, hogy nem  túl sok információt szolgáltatni a konkurencia részére.

A számok egyébként erősek voltak, az árbevétel harmadával, 49,6 milliárd dollárra emelkedett, az egy részvényre jutó nyereség 1,85 dollár lett a várt 1,81 dollár helyett. Ugyanakkor az elemzők 49 millió eladott Iphone-nal számoltak, e helyett 47,5 millió talált gazdára. Kínában közel duplázta bevételeit a cég, most már az árbevétel közel 25 százaléka innen származik.

A várakozásoknál rosszabb, meg jobb is lett a Microsoft gyorsjelentése. Nettó eredmény szintjén története legnagyobb veszteségével riogatta a befektetőket a cég. Az év második három hónapjában 3,2 milliárd dollárnyi mínuszt halmozott fel, ebből azonban 7,5 milliárd dollár olyan rendkívüli költség, amely a Nokia telefongyártó részlegének felvásárlásához köthető. Ezt nem számítva a negyedéves profit még meg is haladta az elemzői várakozásokat, s az árbevételi adatok is kedvezőbbek lettek, 22,2 milliárd dollár a negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!