BUX
38971

Együtt hódítja meg a román piacot az Állami Nyomda és a Díjbeszedő Zrt.

Másfél-két millió euróért 50 százalékos részesedést vásárolt a romániai GPV Mail Services s.r.l. nevű cégben az Állami Nyomda.

Mezősi Tamás, 2010. július 30. péntek, 14:38

Az akvizícióra már igen régóta készült a szabad pénzeszközökkel rendelkező és Kelet-Európában minél nagyobb piaci részesedésre törő Állami Nyomda, az elmúlt két évben a terjeszkedési tervekre hivatkozva marad el a szokásos osztalék.

A most megszerzett GPV tavalyi árbevétele 4,28 millió euró volt, EBITDA eredménye pedig 446 ezer euró, azaz a vételártól függően 6-7-szeres EV/EBITDA értéken jut hozzá a Nyomda a részesedéshez. A bukaresti vállalat fő tevékenysége számlalevelek és direkt marketing anyagok nyomtatása, megszemélyesítése és postára adása, amely területen 2010-ben is további bővülést tervez. Ügyfélportfólióját döntően bankok (48 százalék), pénzügyi szolgáltatók (13 százalék) illetve közmű cégek (25 százalék) adják. Románia öt legnagyobb bankjából három a vállalat ügyfele.

A most megvásárolt társaság jól kiegészíti a román piacon a kolozsvári székhelyű Tipo Dircet-en keresztül immár hat éve jelen levő Állami Nyomda portfolióját, az általa használt technológia és a GPV gépparkja ugyanis kompatibilisek, így a beszerzési és termelési szinergiák a jövőben kihasználhatóak. A Tipo Direct kolozsvári és a GPV bukaresti termelő üzemei útján lehetőség nyílik az egész román piac lefedésére.

A GPV-részesedést a magyarországi Díjbeszedő Holnding Zrt. kinti leányvállalatától vásárolta meg a Nyomda. A két cég mely a Tipo Directet is közösen tulajdonolja stratégiai megállapodást kötött Románia és Moldávia területére.

A tranzakció zárásának egyik feltételeként a felek megállapodtak az irányítással kapcsolatos jogokról, amely biztosítja az Állami Nyomda számára a GPV leányvállalatként való konszolidációját, tehát az árbevétel teljes egészében, míg az eredmény a tulajdoni aránynak megfelelően kerül figyelembevételre az Állami Nyomda Csoport konszolidált beszámolójában.

A tranzakció zárása egyéb zárási feltételek mellett, a román versenyhivatali engedély kézhezvétele után, legkésőbb 2010. november 30-ig várható.