BUX
38971

Éjjel indul az áradat - hatalmas javulást várnak Amerikában

Az Alcoa gyorsjelentésével ma piaczárás után indulhat a hivatalos gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. Az elemzők a jó eredményektől várják a tavalyi áremelkedés folytatódását a vezető tőzsdéken.

NAPI, 2011. január 10. hétfő, 13:27

Ma piaczárás után teszi közzé tavalyi utolsó negyedéves gyorsjelentését az Alcoa Inc. A recesszió kilenc, folyamatosan profitcsökkenést hozó negyedéve után (az amerikai elemzők rendszerint az előző év ugyanazon negyedévével kedvelik az összehasonlítást) a mostani a várakozások szerint már az ötödik folyamatos javulásról tanúskodó profitszezon indul el a Wall Streeten. Az alumíniumipari cég jelentése az előrejelzések szerint 18 centes részvényenkénti eredményről adhat számot a 2009. utolsó negyedévében összehozott részvényenkénti 28 centes veszteség után.A fontosabb amerikai vállalatok közül kettő közli jelentését még a héten, az Intel csütörtökön, a JPMorgan pénteken teszi közzé negyedéves számait. A chipgyártó a várakozások szerint 53 centre növelte részvényenkénti eredményét az egy évvel korábbi 40 centről, a bankóriás profitja 1,1 dollárra javulhatott 70 centről.

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől a Thomson Reuters adatai szerint 32 százalékos nyereségbővülést várnak az elemzők a tavalyi utolsó negyedévhez képest, s a közszolgáltatói szektor kivételével minden iparág képviselői várhatóan kiveszik majd a részüket a javulásból. A pénzügyi szektor járhat ebben az élen, az elemzők szerint két és félszeresére nőhetett itt a cégek nyeresége, de jól teljesíthetett az energetikai szektor is 118 százalékos bővüléssel.

Ugyanakkor a válság utáni robbanásszerű részvényenkénti eredmény-növekedésnek várhatóan már vége, mivel azok a tényezők, amelyek ezt segítették, valószínűleg kifulladóban vannak - mondta Sam Stovall, a Standrad and Poor's vezető stratégája a Marketwatchnak nyilatkozva. Ezek voltak a költségcsökkentések, az árbevétel növekedés és a sajátrészvény vásárlások.

A mostani jelentési szezonban várt növekedés annak alapos lassulásról tesz majd tanúságot, hiszen az első negyedévben 92, a másodikban 51, a harmadikban 37 százalékos volt a plusz az előző év megfelelő időszakához képest. Stovall várakozásai szerint a 2011-es első negyedévben a profitnövekedés 11 százalékosra lassulhat, s a cégek visszatérhetnek idén a normális, néhány százalékos nyereségnövekedési rátához.