Masszív mínuszokkal kezdte a mai kereskedést az orosz bevonulás hírére a Budapesti Értéktőzsde, az elmúlt napokban tapasztalt áresés reggelre begyorsult, a vezető részvények árfolyama méretes mínuszokból kellett talpra álljon a délelőtt folyamán. Az OTP a múlt csütörtökön még bőven 17 500 forint felett járt, ehhez képest ma délelőtt 14 350 forinton is született rá kötés. A Richter ugyanennyi idő alatt 8100 körüli szintekről 7200 forintra zuhant, a Mol pedig 2600 magasságából esett 2400 forint közelébe.

Innen ugyan megpattantak az árfolyamok, azonban a BUX index még így is február eleji értékénél 12-13 százalékkal kevesebbet mutat, s bár a nemzetközi tőzsdéken sem túl rózsás a hangulat a jegybanki kamatemelések miatt, a magyar részvényekre egyértelműen az ukrajnai események nyomják rá a bélyegüket. Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető stratégája szerint a piac ma reggelre már nem csak a rossz, de a lehető legrosszabb forgatókönyvet is beárazta az ukrán válsággal kapcsolatban és ezzel valószínűleg túlzásba esett.

Az egyedi, a BUX indexben nagy súllyal szereplő részvények esetében ugyanis az esés mértéke jó eséllyel meghaladta azt a mértéket, amelyet az Oroszország és Ukrajna irányába történő kitettség indokolhat a rosszabb forgatókönyvek magvalósulásával. Ezeknél a cégeknél ilyen lenne az, ha a Nyugat valóban széles körű szankciókkal reagálna az orosz lépésre, leállnának a kereskedelmi kapcsolatok, megszűnne Oroszország irányába a technológiai transzfer és az orosz pénzügyi rendszert lekapcsolnák a dollár alapú nemzetközi elszámolási rendszerről.

Az OTP két leánybankjának súlya a csoport profitján belül 14 százalékot tesz ki. Ha azzal számolnánk, hogy ez a profit örökre eltűnik az OTP-csoport számára, akkor sem lenne indokolt a részvény árazásában az a csökkenés, amit az elmúlt hetekben tapasztaltunk – mondta Miró. Az OTP kitettségét itt vizsgáltuk meg korábban.

Ugyanez igaz a Richterre is, talán még jobban. A gyógyszeripari cég árbevételén belül Oroszország és Ukrajna súlya együttesen 20 százalék körüli súlyt képvisel, azonban figyelembe kell venni, hogy még a legszigorúbb szankciók alól is kivételt szoktak jelenteni a gyógyszeripari termékek, egyszerűen humanitárius okokból. Miró arra hívta fel a figyelmet, hogy a Richter számára inkább a rubel értékvesztése lehetne aggodalomra okot adó fejlemény. Azonban az elmúlt hetekben tapasztalt rubel áreséssel a forinttal szembeni árfolyam csak oda jutott el, ahol tavaly szeptember végén állt. A Richter érintettségéről itt írtunk bővebben.

A Mol esésének mértéke sem látszik teljesen indokoltnak. Az igaz, hogy az olajipari cég kitermelésének 5 százaléka Oroszországból származik, akárcsak a finomítóiban feldolgozásra kerülő nyersolaj jelentős része, azonban a nyersanyag beszerzésére nyilván más forrásból is képes lenne a cég szükség esetén, igaz, lehet hogy ez a marzs csökkenését eredményezné. Ennek ellenére a 10 százalékos esés túlzónak tűnik - tett a hozzá a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!