BUX
38250

Ekkora osztalékot fizethet az OTP

Az OTP igazgatósága a 2014. gazdasági évre vonatkozóan a részvények névértékére vetítve 145 százalékos osztalék fizetését javasolja a közgyűlésének - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

MTI-Eco, 2015. március 26. csütörtök, 08:59

A közlemény szerint az osztalékot 2015. június 15-től fizeti a hitelintézet. A részvényeseknek ténylegesen kifizetendő osztalék mértékét az alapszabályának megfelelően úgy számolják, hogy a társaság a saját részvénynek minősülő részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között.

Az OTP Bank Nyrt. a mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatait tartalmazó közlemény szerint a konszolidált IFRS mérleg alapján 2014-ben 102,258 milliárd forint nettó veszteséget szenvedett el, szemben az előző év 64,199 milliárd forintos nyereséggel.

Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója az éves eredmények bejelentésekor hangsúlyozta: a 2014-es veszteség döntően egyedi tételek következménye, így a magyarországi devizahitelek miatt 156 milliárdos veszteséget könyveltek el, a bankadó Magyarországon és Szlovákiában együttesen több mint 30 milliárd forintot jelentett, az orosz-ukrán válság miatt 33 milliárdos volt az egyszeri veszteség. Ezek nélkül az egyedi tételek, kiadások nélkül 118 milliárd forint nyereséggel zárta volna az elmúlt évet az OTP - fűzte hozzá.

Az osztalékkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az várhatóan részvényenként 146 forint lesz, hasonlóan a tavalyihoz. "Ez nagyjából 3,4 százalékos osztalékhozam, amivel azt gondolom, hogy a mostani kamatkörnyezetben elégedettek lehetnek a befektetők" - tette hozzá.

A bank magyar számviteli szabvány alapján számított főbb mérlegadatai szerint 40,6 milliárd forintot számolnak el osztalékfizetésre a korábban képzett eredménytartalék terhére. A bank közgyűlési dokumentumai csütörtöktől állnak a részvényesek rendelkezésére az OTP Bank Nyrt. Budapesti Régiójának fiókjában (1051 Budapest V. Deák Ferenc u. 7- 9.), illetve lesznek elérhetők a Magyar Nemzeti Bank által működtetett honlapon, a Budapesti Értéktőzsde Zrt., valamint a bank honlapján. A közgyűlés időpontja április 17.