Az OTP egyelőre viszonylag jól viseli a maláj gép kelet-ukrajnai lelövése után beindult eladói hullámot, a bank részvényeinek árfolyama péntek délelőtt mindössze 0,2 százalékos mínuszban járt a Budapesti Értéktőzsdén. Az eladók az üggyel kapcsolatban inkább a szintén jelentős régiós kitettséggel rendelkező Richtert találták meg, a gyógyszergyár részvényei 2,6 százalékkal, 4055 forintig estek.

A két nagy tőzsdei cég negyedéves gyorsjelentése alapján emlékeztetőül összeszedtük, mekkora kitettséggel rendelkeznek Oroszországban és Ukrajnában. A puszta számok persze nem jelentik azt, hogy a valóságban ekkora lenne a csoportok kockázati kitettsége, nem veszik ugyanis figyelembe az ezen kockázatok fedezésére kötött ügyleteket.

Árbevétel alapján mindkét csoporton belül jelentős a súlya a régiónak. A Richter első negyedéves 85,8 milliárd forintos árbevételének 28,2 százaléka, 24,2 milliárd forint származott Oroszországból. Ukrajnában az első negyedévben 5,57 milliárd forintnyi bevételt realizált a gyógyszeripari csoport, ez a teljes bevétel 6,4 százaléka. A két országból tehát összesen a Richter-csoport bevételeinek 34,6 százaléka származott az első negyedévben.

Az OTP kitettsége is jelentős a két országban, annak ellenére, hogy a bank az elmúlt negyedévekben már leírásokat hajtott végre mindkét leányvállalatával kapcsolatban. Az orosz leánybanknál az első negyedévben keletkezett, forintban 45,7 milliárd forintnyi bevétel a bank negyedéves bevételeinek 21 százalékát tette ki, az ukrán leány a bevételek nagyjából 8,7 százalékát generálta.

Az OTP ukrán leánybankjának mérlegfőösszege a teljes csoport mérlegfőösszegének 5,3 százalékát tette ki március végén, az orosz leánybank mérlegfőösszege 7,81 százalékos arányt képviselt. A kettő együttesen valamivel több, mint 13,3 milliárd százalékot tett ki.

Az ügyfélhitelek állománya ennél nagyobb arányt képvisel. A negyedéves jelentés szerint az OTP-csoport bruttó ügyfélhitelei (bruttó, árfolyamszűrt) összesen 7432 milliárd forintot tettek ki. Az orosz leánybank számaiban 801,3 milliárd forintnyi (a teljes állomány 10,7 százaléka), az ukránéban 612,8 milliárd forintnyi bruttó, árfolyamszűrt ügyfélhitel szerepelt (a teljes állomány 8,2 százaléka).

A bankcsoport saját tőkéje a negyedév végén valamivel több, mint 1440 milliárd forint volt. Az ukrán leánybanké 68,4, az oroszé 166,2 milliárd forint volt. A kettő együtt összesen a csoport saját tőkéjének valamivel több, mint 21 százalékát jelenti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!