Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Macroeconomics Advisers szakértői szerint rövid időn belül mintegy 8 százalékot esne az S&P-500 index a jelenlegi szintekhez képest, ha Donald Trump nyerné novemberben az amerikai elnökválasztási küzdelmet. Ennek oka, hogy Trump gazdaságpolitikai programja körül elképesztően nagy a bizonytalanság és sokan tartanak attól, hogy elnökké választása jelentősen ronthatná az amerikai politikai és kereskedelmi kapcsolatokat Mexikóval és Kínával is.

A piac utálja a bizonytalanságot, s Trump tervezett gazdaságpolitikájával kapcsolatban túlságosan is sok ilyen van - nyilatkozta Joel Prakken, a Macroeconomics Advisors igazgatója a CNN-nek.

Hillary Clinton győzelme esetén jóval kisebb hatással számolnak a cég szakértői, ők ebben az esetben egy 2 százalék körüli emelkedést várnak az S&P-500-as indextől. Úgy vélik, a piac arra számít, hogy a Clinton által követett gazdaságpolitika a jelenlegi Obama-kormányzatához lenne hasonló.

A cég modellje a CNN szerint a jelöltek népszerűségét is felhasználva számolja ki a részvénypiac kötvénypiaccal szembeni kockázati felárát. Az általuk figyelt felmérés jelenleg 82 százalékos esélyt ad Clinton győzelmének, s 18 százalékot Trumpénak. Ezek a számok még azelőtt készültek, hogy napvilágra kerültek volna Trump korábbi, nőket degradáló kijelentései, amelyek tovább rontottak a jelölt esélyein. Modellünk szerint ez azt jelenti, hogy a piac most még kisebb esélyt ad Trump győzelmének, így ha az bekövetkezne, akkor nagyobb lesz a meglepetés és nagyobb lesz a piaci áresés is - tette hozzá Prakken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!