Nyugalmasnak épp nem mondható nappal indult a hét. A befektetők idegeit egyrészt az borzolta, hogy az IMF és Németország vajon elengedi-e Görögország kezét, másrészt pedig a félelem, hogy Spanyolországot egy az egyben meg kell menteni, és nem csak néhány bankot. Míg a Görögországgal kapcsolatban az IMF cáfolta, hogy nem állna szándékában a görögökkel tovább együttműködni, addig Spanyolországban újabb tartomány jelentette be, hogy pénzügyi mentőövre lesz szüksége ősztől.

Mindezek következményeként a délelőtti órákban a kőként zuhanó olasz bankrészvények kereskedését felfüggesztették és az olasz tőzsdefelügyelet betiltotta a shortolást - egyelőre a pénteki kereskedés végéig. Spanyolország szintén short-tilalmat rendelt el a piacok megzabolázására, ám az ibériai felügyelet azonnal három hónapra tiltotta be az ilyen ügyleteket, amit az október 23-i lejárat után még meg is hosszabbíthat.

A bizonytalanság eredményeképpen az FTSE-100 2,1, a DAX 3,2, a CAC-40 2,9 százalékos veszteséggel zárt, míg az olasz FTSE MIB - 2009 márciusa óta nem láttott szintig gyengülve - 2,8, a spanyol IBEX-35 1,1 százalékot esett a görög ASE index pedig 7,1 százalékot zuhant a National Bank of Greece 11 százalékos mélyrepülésével. A Stoxx Europe 600 indexe 2,5 százalékos mínusszal fejezte be a hétfői kereskedést.

A bankszektor itta meg leginkább a bizonytalanság levét: a BNP Paribas és a Credit Agricole 5,5, a Société Générale 4,6, a Royal bank of Scotland Group 3,3, a HSBC Holdings 3,5, a Deutsche Bank 4,7, a Commerzbank 5,7 százalékot zuhant.

Az eladási nyomás a spanyol hozamokon is meglátszott: napközben a 10 éves papírok hozama a 7,6 százalékot is megközelítették, ahonnan a nap végére hajszállal 7,5 százalék alá húzódott vissza. Az olasz 10 éves kötvényhozamokat sem hagyta érintetlenül a hétfői felfordulás, 17 bázispontos emelkedéssel 6,31 százalékig ugrottak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!