Az amerikai bennfentesek, a tőzsdei cégek vezető tisztségviselői, legnagyobb tulajdonosai jelentős mértékben növelték eladásaikat a múlt héten - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője. A Vickers Weekly Insider Report jelentése szerint az amerikai tőzsdéken a bennfentes eladások aránya a bennfentes vételekkel szemben elérte az 5,5-ös szintet, amely már csak hajszállal marad el a május elején, a korrekció megindulása előtt tapasztalt 5,71-es értéktől. Hulbert szerint ez a fejlemény arra enged következtetni, hogy a bennfentesek arra tesznek, a következő hetek a korrekció jegyében fognak eltelni az amerikai részvénypiacon.

A bennfentes eladások mértéke általában meghaladja a vételekét, mivel a különböző részvényalapú juttatási rendszereken keresztül a bennfentesek természetes eladóként vannak jelen a piacon, ha jelentősen leesik a mutató értéke, akkor az rendkívül pozitív fejlemény a piac szempontjából, s ennek a fordítottja is igaz. A bennfentesek tranzakcióit mindig kiemelt figyelem kíséri a befektetők részéről, hiszen ez az a csoport, amelynek a legfrissebb és legpontosabb információk állnak rendelkezésére egy-egy adott vállalat jelenlegi és jövőbeni gazdasági teljesítményéről.

Kép: A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.


A mostani eladások ugyanakkor nem jelentik azt, hogy véget érne a bikapiac az Egyesült Államokban, hiszen az elmúlt időszakban az volt tapasztalható, hogy egy-egy nagyobb eladási hullámot követően a korrekcióban egy idő után lelkesen vásárolni kezdtek a bennfentesek, jelezvén, hogy a korrekció végéhez ért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!