Norvégia olajvagyonából épített 600 milliárd dollárt kezelő nyugdíjalap az idei első negyedévben tovább csökkentette európai kitettségét. Az alap eladta portugál és ír államkötvényeit, és csökkentette többek között a spanyol és olasz államkötvény állományát, miközben olyan országok adósságpapírjait vásárolta, mint Brazília, Mexikó, vagy India. Az alap vezérigazgatója azzal indokolta az európai kitettség visszavágását, hogy a kiszámíthatóság igen fontos a hosszú távú befektetők számára, az eurózóna pedig igen komoly strukturális és monetáris kihívásokkal néz szembe. Yngve Slyngstad hozzátette, a közel jövőben a közel-keleti kitettségüket fogják növelni, ahol egyelőre kevés befektetésük van.

Az alap részt vett a görög kötvénycsere programban is, noha azt erősen ellenezte, mivel szerintük az EKB kötvényeivel kapcsolatos külön eljárás nem volt fair. Az idei első negyedévben az alap összesen 7,1 százalékos hozamot ért el, ami a benchmark portfóliójának teljesítményét 0,3 százalékponttal haladta meg. A norvég "olaj alap" portfóliójának 60,7 százaléka volt részvényben március végén, ennek fele pedig európai részvényekben, amivel Európa legnagyobb részvénybefektetője.

 

 

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!