Több mint 7 százalékot zuhant a Hewlett-Packard (HP) a zárás utáni kereskedésben azt követően, hogy közzétette negyedéves eredményeit.

A január 31-ével végződő időszakban 26,84 milliárd dolláros bevételt könyvelt el a társaság, ami 5 százalékos csökkenésnek felel év/év alapon. Ez az elemzői várakozásokhoz képest is kisebb csalódást okozott, hiszen a konszenzus alapján 27 milliárd dollár feletti bevételt vártak a piacok.

A társaság 1,37 milliárd dolláros nettó eredménnyel zárta a negyedévet, ami részvényenként 73 centnek felel meg. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve 92 centes egy részvényre jutó eredményre tett szert, ami 2 centes javulást jelent az előző évi szinthez képest. Miután a menedzsment korábban 89-93 cent közötti profitot jósolt, így ez a negyedéves eredmény nem okozott csalódást.

A bevétel csökkenése részben a PC-üzletág gyengélkedésének volt betudható, de a dollár erősödése sem kedvezett az amerikai számítógépgyártónak. A HP októberben jelentette be, hogy leválasztja a PC-gyártó és a nyomtató divízióját a vállalati üzletágról és a szoftvergyártásról. Utóbbiakat tartják a növekedés motorjának a vállalatnál. Mostanában "divattá vált" a cégeknél, különösen a technológiai vállalatoknál, hogy leválasztanak üzletágakat, mivel abban bíznak, hogy a szűkebb fókusszal hatékonyabban tudnak majd működni. A HP-nál egyébként is több éve tart a reorganizáció, aminek keretein belül dolgozók ezreit bocsátotta el a vállalat.

Amit viszont nagyon negatívan értékeltek a befektetők, az a menedzsment prognózisa. A folyó negyedévre 84 cent és 88 cent közötti egy részvényre jutó eredményt vár, miközben az elemzők a konszenzus alapján 96 centet jósoltak. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vezetőség prognózisa tartalmaz egy egyszeri, 9 centes negatív hatást.

Az árfolyam meredeken esett a negyedéves eredményekre, a zárás utáni kereskedésben több mint 7 százalékot veszített értékéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!