Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők a tengerentúlon is a görög adósságválságra figyelnek. Görögország kérte, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg a 2012. március 15-én kötött euróövezeti pénzügyi támogatási megállapodást. A görög kormány cserébe egyebek között azt ígérte: tiszteletben tartja a hitelezőknek tett összes pénzügyi vállalását, tartózkodik a költségvetési célokat, a gazdasági fellendülést és a pénzügyi stabilitást fenyegető egyoldalú lépésektől.

A német pénzügyminisztérium elutasította a görög kérelmet, mondván, az nem jelent "lényegi megoldást", egy áthidaló finanszírozásról szól, a hitelprogramhoz kapcsolódó követelmények teljesítése nélkül, emellett nem tesz eleget az euróövezet által meghatározott feltételeknek.

A vállalati eredmények sem lelkesítették a befektetőket, miután a világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, az amerikai Wal-Mart ugyan több profitot termelt a 2014-15-ös pénzügyi éve negyedik negyedében, de a jövőbeni eredményeit csökkentő, jelentős béremelést jelentett be.

A geopolitikai feszültségek háttérbe szorították az amerikai munkaerőpiaci helyzet javulását jelző, a vártnál jobb heti makroadatot. Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 21 ezerrel 283 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma, a négyhetes mozgóátlag pedig 6500-zal 283 250-re mérséklődött.

Az energiaipari részvények árfolyamát lefelé húzta, hogy a kőolaj világpiaci ára csökkent, bár a napközbeni jelentős veszteség estére mérséklődött.

Közép-európai idő szerint háromnegyed nyolc körül a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra hordónként (159 liter) 51,27 dollárba került, 87 centtel, 1,67 százalékkal csökkent az ára. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára áprilisi szállításra hordónként 17 centtel, 0,27 százalékkal 60,37 dollárra esett az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,66 százalékkal (7 dollár 90 centtel) 1208,10 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!