A vártnál hosszabb ideig tarthat annak az üzletnek a lebonyolítása, amelyben Mihail Fridman orosz mágnás megvásárolná az RWE olaj- és gázüzletágát, a DEA-t - jelentette a Reuters. A tárgyalások elhúzódása csak fokozza az 5,1 milliárd eurós üzlet körüli bizonytalanságot.

A RWE márciusban jelentette be, hogy megválna a DEA-tól, amelynek elemzők szerint az áll a hátterében, hogy részben az ebből származó bevételből akarja mérsékelni 30,71 milliárd euróra hízott adósságát. Emellett a szénhidrogén-üzlet folytatása már nem tartozik a vállalatóriás stratégiai tervei közé, ehelyett inkább új területekre - ezen belül a megújuló energiaforrások kiaknázására - akarja fordítani a pénzét.

Akadályok

A DEA több mint tucatnyi országban 190 olaj- és gázkitermelési licencben rendelkezik részesedéssel Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A portfolo.hu korábbi híre szerint 2013-ban napi szénhidrogén-kitermelése 80 ezer hordó körül alakult. Eközben 700 millió hordónyi bizonyított készlettel rendelkezik. Tavalyi EBITDA nyeresége 940 millió euró (287,7 milliárd forint) volt.

A nemét energiaszolgáltató és az orosz vevő megállapodását két dolog is megnehezíti - derül ki a Reuters cikkéből. Az egyik, hogy a DEA értékesítéséhez hozzá kell járulnia annak a 14 országnak, amelyben a vállalkozásnak érdekeltségei vannak. A másik, hogy az Oroszország ellen hozott uniós szankciók miatt mostanában nem kívánatos vevők az orosz milliárdosok Európában.

Brit nem

A hírügynökség a múlt hónapban az ügyhöz közel álló forrásból úgy értesült, hogy Ed Davey brit energiaügyi miniszter még csak nem is gondolkodik azon, hogy aláírja azt a levelet, amelyben a londoni kormány nevében zöld utat nyitna a DEA adásvétele előtt. A német cég Nagy-Britanniában végzi gázkitermelő tevékenységének ötödét, a brit részleg értékét helyi szakértők egymilliárd euróra teszik.

Továbbra is keményen dolgozunk azon, hogy tető alá hozzuk az értékesítést, ám még hiányzik több külső engedély az üzlethez - idézte a Reuters Bernhard Günthert, az RWE pénzügyi igazgatóját. Ezért aztán jelenleg nagyon nehéz lenne megmondani, mikor jutunk az egyeztetések végére. Az egész ügylet csak húzódik és húzódik, és nem látni mi lesz a vége - értékelte a helyzetet egy frankfurti tőzsdei kereskedő.

Magyarok is vinnék?

Az ügy közvetett magyarországi vonatkozására szintén a Reuters egy hónappal ezelőtti jelentése utal. Eszerint Molt érdekelné a DEA megvásárlása, ha az orosz vevőjelölttel folytatott tárgyalások kútba esnének. A magyar olajcég szóvivője akkor megerősítette a hírügynökségnek, hogy nagyon kívánatos befektetési célpontnak tartják az RWE cégét és nyitottak lennének tárgyalni róla. A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt is közölte a Mol a német BASF vegyipari óriás olaj- és gázvállalkozásával, a Wintershall-lal együtt márciusban kötelező ajánlatot tett a DEA-ra. A hírt az RWE és a Wintershall nem kommentálta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!