Elbukott az orosz kötvényaukció

Az orosz pénzügyminisztérium lefújta mai rubelkötvény aukcióját, a geopolitikai feszültség növekedése miatt ugyanis nem érkezett azon számára értelmezhető ajánlat. Eközben tegnap még az egyik orosz banknak sikerült dollárkötvényeket eladnia. Igaz, vaskos kamat mellett.
Napi.hu, 2014. április 23. szerda, 14:02
Fotó: Napi.hu

Megfelelő ajánlatok hiányában lefújta ma délelőtti kötvényaukcióját az orosz pénzügyminisztérium. A Bloomberg hírügynökség értesülése szerint a lépésre azért került sor, mivel számára elfogadható árfolyamon nem érkezett egyetlen ajánlat sem a 2023 augusztusában lejáró kötvényekre.

A pénzügyminisztériumnak még van már egy esélye, a délelőtti kudarc után ugyanis a kibocsátási naptárban szerepel mára még egy rubelkötvény aukció, 2019-ben lejáró állampapírokat kellene értékesíteniük a délelőttre tervezettel megegyező, 10 milliárd rubel értékben, ez nagyjából 280 millió dollárnak felel meg.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Oroszország a Krími válság március eleji kirobbanása óta mindössze egyszer értékesített rubelben denominált kötvényeket.

Eközben tegnap még sikeresen hajtott végre dollárkötvény kibocsátást egy orosz bank, igaz, meglehetősen magas hozam mellett - értesült a Financial Times. Az olajban gazdag tatársztáni központú Tatfondbank 70 millió dollár értékben adott el hároméves futamidejű kötvényeket, 11 százalékos hozam mellett. A kibocsátást jórészt magánbefektetők vásárolták meg, szervezője a Bank of America Merrill Lynch, amely két orosz bankkal működött együtt az akció során.

Nick Darrant, a BNP Paribas feltörekvő piaci szindikált hitelszakértője szerint a tegnapi eladás utalhat arra, hogy ébredezhet a befektetői érdeklődés az orosz kibocsátások iránt, azonban nagyok a geopolitikai kockázatok. A szakértő emlékeztet, hogy ez előtt március elején a Szberbanknak sikerült 500 millió dollár értékben kötvényt kibocsátania 4,1 százalékos hozam mellett, de ezen kívül az orosz kötvénypiacról nem igazán érkeztek jó hírek.

A lap által megkérdezett egyik londoni bróker szerint a kibocsátás még nem jelenti azt, hogy az orosz bankok visszatérhetnének kötvénykibocsátásaikkal a piacra. Szerinte mivel a nagy nemzetközi bankok egyelőre nem vásárolnak, ezért a kínálatot inkább marginálisabb, helyi szereplők szívhatják fel.

Az orosz kötvénykibocsátások értéke az év eddig eltelt időszakában 74 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2013 azonos időszakában, az ukrán konfliktus miatt ugyanis jelentősen megnőtt az orosz kötvényektől a piac által elvárt hozamfelár, ilyen árakon azonban a pénzügyminisztérium egyelőre nem kíván a piacra lépni - írja a lap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.23 15:27

@kanri: Az USA-nak es az EU-nak minden ami gyengiti a ruszkikat az jo hir. Narancsistannak, az orok seggnyalo huseges baratnak, amire az ilyen kozelsegi (regios) hirek kihatnak rosz hir. Legy elkeszulve sok rosz hirre a kovetkezo evekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.23 15:20

@kanri:

Ez jó hír, mert Narancsisztán borzasztóan kitűnő és magas értékű papírjait majd többen fogják venni ( mondja a tudatlan, sötét náci, csak várja ki ).

Ez rossz hír, mert a blokk a régióra is kihathat ( ez már, sajnos, elfogadhatóbb ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.04.23 14:58

Ez most JÓ HÍR vagy NEM JÓ HÍR???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.23 14:55

Pedig magas kamatot ígértek és Oroszország gazdag ország.

És nagyon megbízható partner.

A Keleti szél mégsem jön be mindenkinél?

Narancsisztán-Oroszország Örök Baráti Szövetsége azonban eldöntött tény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html