A 10 éves olasz kötvények 23 bázisponttal 6,13 százalékra ugrottak, ami 3,7 százalékkal magasabb a hasonló futamidejű német bundok hozamánál a FactSet Research adatai szerint.

A 10 éves spanyol kötvények hozama 9 bázisponttal 6,3 százalékra emelkedett, ami 3,9 százalékkal áll a benchmarkként használt hasonló futamidejű német bundok hozama felett. A német és spanyol kötvények közötti hozamkülönbség a 4 százalékot is éritette, mielőtt enyhén korrigált, ami az eurózóna létrehozása óta a legnagyobb értéknek számít.

A két ország kötvényhozam-szintje a Wall Street Journal szerint a közös európai pénz bevezetése óta nem látott szintet jelez. Közben a svájci frank az euróval szemben újabb rekordot érintett, elérte az 1,0985-ös szintet a kötvényaukciók kezdetén. Innen pattant vissza 1,10708 frankos szintre.

A két ország csőd elleni biztosításának kockázati felára (cds) rekord magasságokba emelkedett a Markit adatai alapján - írja a MarketWatch.Az olasz cds-ek 24 bázisponttal 355-re emelkedett, míg a spanyol ötéves cds-felár - még hétfőn - 386-ról 418-ra nőtt.

A J.P. Morgan Chase stratégái a múlt héten kiadott elemzésükben arra figyelmeztettek, hogy Olaszország és Spanyolország szeptemberre illetve februárra kifogyhat az adósságfinanszírozásához szükséges forrásokból, ha elveszti a piaci finaszírozásokhoz való hozzáférést. (Olasz döntéshozók a szuverén adósságpiac aggasztó fejleményei miatt kedden tanácskoznak.)

Kedden - a szintén magas adóssággal rendelkező - Belgium is aukciót tartott, az ország 10 éves papírjainak hozama szintén eurózónás csúcsot döntött 206 bázispontra emelkedve. Az ország a maximum meghirdetett 2,8 miliiárd eurótól valamivel kevesebb, 2,75 milliárd euróért értékesített kincstárjegyeket. A háromhónapos dkj-k iránt körülbelül kétszeres kereslet volt a korábbi aukción kialakult 1,2-szeres kereslettel szemben. A hathónapos dkj-k iránt 2,1-szeres volt a kereslet a korábbi hasonló aukción kialakulat 2,6-szeres kereslettel szemben - írja a Bloomberg.

A keddi aukción a magyar állampapírok iránt viszont igen szerény kereslet mutatkozott: a múlt heti, bő háromszoros lefedettség után alig több mint 1,1-szeres túljegyzés mellett zajlott le a háromhónapos diszkontkincstárjegyek aukciója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!