Warren Buffett milliárdos befektető cikkében arra bátorította az amerikai törvényhozókat, hogy a költségvetési deficit csökkentése érdekében nyugodtan emeljék a szuper-gazdagokra vonatkozó adókulcsokat, mivel ez nem lenne káros hatással a beruházásokra.

"A barátaimat és engem már eleget kényeztetett a milliárdos-barát kongresszus. Itt az idő, hogy a kormány komolyan vegye a közteherviselést" - írta a székhelyéről Omahai Bölcsnek is nevezett 80 éves befektetőguru.

A világ egyik leggazdagabb embereként ismert Buffett, a Berkshire Hathaway konglomerátum elnöke cikkében leírja, tavaly 6 millió 938 ezer 744 dollár adót fizetett. Ez ugyan nagy pénznek tűnik, ám a tavalyi jövedelmének csak 17,4 százaléka, ami jóval kedvezőbb adókulcs, mint amit az irodájában dolgozó 20 alkalmazottjának bármelyike fizet. Az ő adóterhelésük 33 és 41 százalék között mozog, az átlag 36 százalék.

Az amerikaiak körében rohamosan fogy a bizalom abban, hogy az ország döntéshozói meg tudnak birkózni az ország pénzügyi problémáival. Csak a gyors, igazi és hosszú távú megoldást hozó intézkedések tudják megakadályozni, hogy az amerikai társadalom a teljes reményvesztettség állapotába süllyedjen - írja Buffett.

Hatvan éve dolgozom együtt befektetőkkel. Még soha életemben nem láttam olyat, hogy egy jó befektetési döntést feladott volna valaki a magas adókulcsok miatt - még az 1976-77-es 39,9 százalékos kulcs idején sem. Az emberek azért fektetnek be, hogy pénzt csináljanak és az adókulcsok ettől sosem riasztják el őket.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!