Mindenképpen fontos előrelépés, hogy 17 hónap szünet után megindulhatott az olajszállítás irak kurdisztáni területeiről, a termelésmegosztási szerződések körül azonban van még mit tisztázni - mondta a Napi Gazdaságnak Pletser Tamás az ING elemzője. 

A szerződéseknek két vitatott pontja volt, az egyik, hogy ki szedje be az olajcégektől a pénzt, illetve, hogy mekkora költségeket ismerhetnek el a kitermelők és ezeket egyelőre nem sikerült tisztázni.
A felek abban viszont már megállapodtak, hogy az export megindulhat, illetve, hogy hogyan osszák meg a jövedelmeket.


Pletser szerint hosszabb távon stabil helyzetet a még nyitva lévő két kérdésben történő megegyezés hozhatna, ez tehetné lehetővé, hogy az  Irakban lévő szereplők nagyobb mértékben ruházzanak be.

Úgy tűnik, hogy a hagyományos mezők nem hoznak elég bevételt Irak számára, így mindenképp szükség lesz a kurd mezők termelésének lefölözésére is, ezért az összes fél érdeke a mihamarabbi megállapodás.

Az elemző szerint nem valószínű, hogy túl szigorú feltételeket teremtenének a jelen lévő olajcégek számára, hiszen Irak nem fog tudni maga beruházni az olajiparba úgy, mint Oroszország, így nagy szükség van a tőkeerős külföldi partnerek jelenlétére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!