A gyorsjelentés szerint a csoport adózott eredménye a banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélkül a második negyedévben mínusz 91 millió forint volt. Az adózott eredmény és a korrigált adózott eredmény egyaránt jelentős javulást mutat az első negyedévhez képest.

Az FHB-csoport konszolidált mérlegfőösszege 2015. június 30-án 753,6 milliárd forint volt, ami 8,3 százalékkal, mintegy 68,3 milliárd forinttal alacsonyabb az előző negyedév véginél és 78,9 milliárd forinttal, 11,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mérlegfőösszeg negyedéves változásában a kibocsátott értékpapírok, valamint a derivatív ügyletek valós értékének csökkenése játszott elsősorban szerepet, míg az eszközök között a hitelek, valamint a bankközi kihelyezések állománya csökkent számottevően.

A hitelek bruttó állománya 2015. június 30-án 326,2 milliárd forint volt, amely a növekvő folyósítások ellenére több mint 7 milliárd forinttal alacsonyabb a március véginél - részben a szerződésszerű törlesztések, részben az elszámolások miatti visszatérítések hatására. Ez utóbbi mintegy 24 milliárd forintos állománycsökkenést okozott a lakossági portfóliónál. A lakossági hitelek folyósítása hónapról hónapra nő és a félév során meghaladta a 7 milliárd forintot. A tendencia folytatódását jelzi, hogy június hónapban a befogadott hiteligénylések volumene meghaladta az 5 milliárd forintot, amely 2008 óta nem ért el még ilyen magas szintet.

A vállalatoknak a bank a negyedév során több mint 8,7 milliárd forint (az első félévben csaknem 15 milliárd forint) hitelt folyósított, ami az előző év azonos időszakához képest mintegy 46 százalékos, az első negyedévhez képest 41 százalékos növekedést jelent. A vállalati hitelek állománya mintegy 88 milliárd forint volt és ezzel a teljes hitelállomány 27 százalékát adta (az egy évvel korábbi 23 százalékkal szemben).

A betétállomány 337,4 milliárd forintot tett ki június 30-án, ami az egy évvel korábbihoz képest 30 százalékkal emelkedett, az első negyedév végéhez képest kismértékben, 2,7 százalékkal csökkent. A csökkenés a vállalati betétállomány 10 százalékos negyedéves csökkenéséből adódik. A vállalati betétek állománya a második negyedév végén a teljes betétállomány 59 százalékát adta és 38 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

A lakossági betétek állománya a negyedév során mintegy 10 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest közel 20 százalékkal emelkedett az alacsony kamatkörnyezet és a megtakarítások szektor szinten tapasztalható, értékpapírok irányába történő átrendeződése ellenére. A postán gyűjtött betétek állománya egy év alatt csaknem 50 százalékos növekedést mutat. A postán értékesített számlák száma a 2014 végi 24 ezer darabról június végére közel 42 ezerre nőtt.

A nettó kamatbevétel az előző negyedévhez képest 1,8 milliárd forinttal csökkent, ami elsősorban a hitel kamatbevételek csökkenéséből adódik, részben az elszámolásból adódóan csökkenő állományok, valamint a - csökkenő kamatkörnyezet és a jogszabály szerint tisztességes kamatmértékekre történő átállás nyomán - mérséklődő kamatszint miatt. A 3,3 milliárd forintot meghaladó negyedéves nettó kamatbevétel az átlagos mérlegfőösszegre vetítve 1,7 százalékos nettó kamatmarzsot jelent, ami az előző negyedévhez képest 92 bázispont csökkenés, míg az egy évvel ezelőttinél több mint 100 bázisponttal alacsonyabb.

A működési költségek összege 5,2 milliárd forint volt a második negyedévben, ami 16,5 százalékkal magasabb az előző negyedévinél - a banküzemi és az üzleti tevékenységhez kapcsolódó költségek emelkedése miatt. Az elszámoláshoz és forintosításhoz kapcsolódó feladatok miatt több 210 millió forint rendkívüli működési költség terhelte eddig a bankcsoportot, ebből 136 millió forint a második negyedévben merült fel.

A leányvállalatok közül kiemelkedő volt a Diófa Alapkezelő Zrt. teljesítménye, amely az első félévben 433 millió forint adózás előtti eredményt ért el.

A társult vállalkozások eredménye 412 millió forinttal járult hozzá az összes bevételhez.
Az FHB-bankcsoport 2014. január 1-je óta hatályos európai szabályozás (CRR) alapján számított tőkemegfelelési mutatója - figyelembe véve a felügyeleti többlet tőkekövetelményt (SREP) is - 2015. június 30-án 10,8 százalék, szemben a március végi 10 százalékkal. Az elsődleges alapvető tőke elemek figyelembevételével számított CET1 mutató 7,9 százalék volt. A negyedév során a szavatolótőke 2,4 milliárd forinttal (+3,7 százalék) nőtt, míg a tőkekövetelmény nagysága 2,0 milliárd forinttal (-3,9 százalék) csökkent - adta hírül a bank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!