BUX
38971

Élénkül a forgalom a BÉT-en

Az év első hónapjában kissé élénkült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényforgalma a nagyon gyenge december után, a korábbi hónapok átlagától azonban elmaradt a havi adásvétel értéke.

NAPI, 2011. február 1. kedd, 10:26

Az idén januárban a részvénypiacon 676 milliárd forint értékben születtek üzletek, ami 38 százalékkal magasabb a decemberi, nagyon alacsonynak számító 489 milliárd forintnál - derül ki a BÉT kedden közzétett havi statisztikájából, ami a brókercégek jelentésein alapul, és ezért az összesítés kétszeres árfolyamértéket mutat. A 2010-es év egészében a kétszeres részvényforgalom 11 045 milliárd forint volt.

Januárban a BUX 6,48 százalékkal emelkedett, a tőzsde részvényindexe a hónap utolsó napján 22.709,35 ponton állt, 1.382 ponttal magasabban, mint december végén. Januárban a teljes azonnali piaci forgalom - amely a részvényeken kívül a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek adásvételét is magában foglalja - 731 milliárd forint volt, 39 százalékkal magasabb a decemberinél. A részvények adásvétele az azonnali összforgalom 92,5 százalékát tette ki az év első hónapjában.

A brókercégek közül januárban a Concorde Értékpapír Zrt. volt a legaktívabb, 129 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. Második a sorban az Erste Befektetési Zrt. 116 milliárd forintos, harmadik az UniCredit Bank 63 milliárd forintos forgalommal. Negyedik helyen a lengyel Ipopema Securities áll, 56 milliárd forintos adásvétellel, az ötödik helyezett pedig a KBC Securities 48 milliárd forintos forgalommal. A tavalyi év legnagyobb tőzsdei forgalmazója az Erste Befektetési Zrt. volt, majd sorrendben a Concorde Értékpapír Zrt., a Cashline Értékpapír Zrt., az UniCredit Bank Hungary Zrt. és a KBC Securities következett.

A származékos piacon csökkent a forgalom decemberhez képest. Az egyedi részvényekre januárban 136 milliárd forint értékben született határidős ügylet, szemben az előző havi 261 milliárd forinttal. A határidős BUX forgalma 57,5 milliárd forintra csökkent a decemberi 81,5 milliárdról. A deviza kontraktusok határidős forgalma 268 milliárd forintot tett ki januárban, míg decemberben 280 milliárd forint volt. Az áruszekcióban 7,9 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket az év első hónapjában, decemberben viszont mindössze 1,5 milliárd forint volt a forgalom.