A vártnál kedvezőbb amerikai munkaerő-piaci adat lökést adott az ázsiai tőzsdéknek. A tokiói Nikkei 2,1 százalékkal ugrott meg, s ezzel öt százalékkal emelkedett szeptemberben ledolgozva 7,5 augusztusi visszaesésének egy részét. Ennek ellenére a japán tőzsde a legrosszabbul teljesítők között van a világ vezető börzéinek idei összehasonlításában. A Topix 1,8 százalékos többletet szedett össze. A jen ugyanakkor továbbra is 15 éves csúcsa közelében maradt a dollárral szemben: ma 84,37 jen/dollár körül kereskedtek vele. A gazdasági növekedésre érzékeny cégek közül a Kyocera 3,9 a TDK 3,1, a Mazda 3,7 százalékos növekedést produkált. Utóbbinak jót tett, hogy a Nikkei üzleti lap a hét végén közölte: az autógyártó rendkívüli megtakarítási intézkedéseket vezetett be a jen erősödésének ellensúlyozására. A hongkongi Hang Seng 1,4 százalékkal kúszott feljebb, ezt a mutatót főként a kínai szárazföld fémfeldolgozó vállalatok hajtották. A Chalco alumíniumipari vállalat papírja például 3,3 százalékkal drágult, az Angang Steel acélgyártó részvényeinek ára 3,4 százalékkal nőtt. A Shanghai Composite 0,5, a koreai Kospi 0,3 százalékkal araszolt feljebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!