Tavaly év végén módosultak a tőkepiaci törvény egyes rendelkezései, közöttük sokkal életszerűbbek és kevésbé szigorúak lettek az ingatlanalapok működésére vonatkozó szabályok. Az alapok ezentúl például – legalábbis ha a kezelési szabályzatukat módosítják, és kiirtják belőle a régi korlátozásokat – vehetnek majd fel jelzáloghitelt ingatlanok megvásárlásához, legfeljebb azok értékének ötven százalékáig. Az ingatlanból befolyó jövedelmeket engedményezhetik a hitelező bankra, de további – például újabb ingatlan megterhelését jelentő – biztosítékot nem adhatnak. Amennyiben pedig az alap ingatlanjára olyan vevő akad, aki részben hitelből szeretne vásárolni, ez akkor lehetséges, ha a hitelnyújtó bank vállalja, hogy közvetlenül az alap számlájára utalja át a hitelt. További engedmény, hogy az ingatlanalapok már köthetnek árfolyam-fedezeti ügyleteket olyan jövedelmeik kockázatának fedezésére, amelyek devizában jelentkeznek náluk. Ennek nyilván például az euróhoz kötött bérleti díjaknál vagy opciós szerződéseknél lehet jelentősége. Egy másik módosítás szövege szerint az ingatlanalapok nemcsak egyszerű adásvételi szerződéseket köthetnek, hanem a Ptk.-ban az adásvétel különös nemeiként nevesített, illetve időpont vagy feltétel bekövetkezésétől függő hatályú szerződéseket is. Ez a Raiffeisen Alapkezelő értelmezése szerint olyan bonyolultabb konstrukciókat is jelenthet, mint a részletvétel, a visszavásárlási jog gyakorlása általi vétel, az opciós jog gyakorlása általi vétel, az elővásárlási jog gyakorlása általi vétel, vagy a lízing. A korábbi években egyébként ezek némelyike – jelesül az opciós szerződés és a lízing – már előfordult az ingatlanalapok gyakorlatában, például a Pilléreknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!