Elfogadták a Mol 1379 koronás, megemelt árú nyilvános vételi ajánlatát, amelyet a Slovnaft még tulajdonában nem levő 29,92 százaléknyi részvénycsomagjára tett - jelentette a Bloomberg hírügynökség Marek Kaczmarnak, a szlovák pénzpiaci felügyelet (ÚFT) szóvivőjének e-mailen küldött állítására hivatkozva. Az ÚFT a Mol korábbi 1200 koronás ajánlata után példás gyorsasággal bírálta el a megemelt árú változatot. Ezzel megnyílhat az út a Mol számára az Slovnaftban birtokolt 70,02 százalékos részesedése alapján őt megillető tulajdonosi jogok gyakorlására, illetve - amennyiben a részvényesek elfogadják az árat - tovább növelheti részesedését a szlovák társaságban. A Mol számára mindez azt jelenti, hogy mintegy 26,8 millió euróval (1,1 milliárd koronával) többet fizet a Slovnaftért, mint azt eredetileg tervezte. A teljes tranzakció értéke egyébként 206 millió euró (mintegy 8,5 milliárd szlovák korona), abban az esetben, ha az összes Molon kívüli részvényes elfogadja a felkínált árat. Ez azonban egyáltalán nem biztos, a mintegy 15 százaléknyi Slovnaft-részvénnyel rendelkező J&T Finance Group képviselői például egyelőre még nem döntötték el, hogy élnek-e az 1379 koronás eladási lehetőséggel (Szlovákiában egyébként a törvény nem ismeri a kiszorítás intézményét). A Mol ugyanakkor - az ajánlattétel ellenére - folytatja pereskedését, de amennyiben az sikeresen lezárul, kártérítést már vélhetően csak a szlovák felügyelettől remélhet. Az olajtársaság számára - bár a közel 27 millió eurós pluszköltség fájó veszteség - hasznos is lehet egy sikeres ajánlat. A társaság ugyanis a szlovák törvények értelmében mindaddig, amíg az ajánlatot nem tette meg, nem szavazhat többségi részesedésével sem - csak 50 százalék mínusz egy részvénnyel, ahogy azt a Slovintegrával és a Slovbenával lezárult ügylet után májusban tartott közgyűlésen tette - és így biztos többsége is csak az EBRD (8 százalékos részvénycsomag) támogatásával lehetett. Mivel az olajtársaság már egyesíteni kívánja a két cég menedzsmentjét, az összes lehetséges szinergia kihasználásához bizonyára jól jön a biztos többség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!