Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Telekom éves rendes közgyűlésén a részvényesek 65,41 százaléka jelent meg, így az határozatképes volt és elkezdődött. A közgyűlés elején a cég elnök vezérigazgatója Christopher Mattheisen ad tájékoztatást a cég tavalyi évi gazdálkodásáról. Ebben sok újdonság nincs, azt ismétlik amit az éves jelentés közzétételekor is elmondtak már.

A vezérigazgató megismételte, hogy tavaly sikeresen megfordult az árbevétel csökkenése és végre 1,6 százalékkal magasabb bevételt értek el. Ugyanakkor mivel az árbevételt alacsonyabb eredménytartalmú szolgáltatásokkal - mint például az energetika - sikerült megemelni az EBITDA 4,4 százalékkal csökkent. A szabad készpénz termelést egyedi tételek is csökkentették. Ilyen volt a spektrum akvízició és az amerikai felügyelettel kötött megállapodás, amelyek együtt 33 milliárd forintot vittek el, míg az új távközlési adó 9 milliárddal csökkentette ezt.

Ezt ellensúlyozta részben a Pro-M eladásából származó 20 milliárd forint. Az eladósodottsági ráta így kicsúszott a 30-40 százalékos sávból, ennek ellenére a részvényeseknek 50 forintot fizetne ki az igazgatóság a tavalyi év után osztalékként. Az idei évre a bevétel 3 százalékos csökkenésével, és az EBITDA 4-7 százalékos mérséklődésével számolnak - mondta az elnök vezérigazgató szintén megismételve a korábban elhangzott számokat.

Szabó János, a cég napokban kinevezett gazdasági vezérigazgató-helyettese részvényesi kérdésre válaszolva elmondta: a különadók pontos mértékét nem lehet előre tudni, de nagyjából az előrejelzett 27 milliárd körül lesz az idén ami kisebb csökkenést jelent majd 2012-höz képest. A beszámolok kapcsán egyetlen kisrészvényes azt kifogásolta, hogy a társaság miért fizetett ki 50 milliárd forintot a különböző vizsgálatokra, amikor bebizonyosodott, hogy nem volt korrupciós ügy a leányvállalatoknál.

A beszámolókat követően a részvényesek 30,7 milliárd forintos profittal jóváhagyták a Telekom magyar számvitel szerinti mérlegét, és elfogadták a részvényenkénti 50 forintos osztalék kifizetését is. Az osztalékot május 16-tól fizeti ki a cég. Osztalékra így 52 milliárd forintot fizet ki a társaság, amit az eredménytartalékból egészítenek ki.

Részvényesi kérdésre a közgyűlésen az is elhangzott, hogy osztalék elvekben a jövőben nem lesz változás és a kifizetés is évente egyszer várható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!