A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. havi rendszerességgel publikálja statisztikáját az állampapírok másodpiaci forgalmáról, az elmúlt öt év adatait vizsgálva 2012 elején volt egy kiemelkedő időszak, majd mostanra a korábbi szintre csökkent a forgalom. A vizsgált időszak legmagasabb havi forgalmát 2012 februárjában regisztrálta az ÁKK, akkor több mint tízezermilliárd forintnyi állampapír fordult meg a piacon. 2011 előtt nagyrészt a 2000−4000 milliárd közötti sávban szóródott a havi forgalom, 2012 vége óta pedig ismét ebben a tartományban van. Az utolsó adat szerint márciusban 2956,5 milliárd forint volt a forgalom, vagyis alig harmada az egy évvel korábbinak.

A tavalyi piaci környezetben valóban megugrott a forgalom az állampapírok másodpiacán. A befektetők érdeklődése jellemzően a hozamok volatilitásával növekszik, 2011 végén és 2012 elején a magas hozam miatt sok külföldi jelent meg a magyar állampapírok piacán − mondta Bangó Zsolt, az ÁKK Treasury főosztályának vezetője.

Kép: Napi Gazdaság, Katona Vanda

Az adósságkezelő szakembere kiemelte: egyértelműen az aukciós értékesítés alatt álló referencia (benchmark)-kötvényeknek van a legnagyobb másodpiaci forgalmuk. Az idei év annyiban speciális, hogy a közelmúltban három esetben is változott a benchmark. Ilyenkor egy ideig még a régi kötvények is magas forgalmat bonyolítanak, amíg az új papírok nem érnek el egy bizonyos népszerűséget. Az egyértelműen kijelenthető, hogy a három- és ötéves kötvényekkel bonyolítják a legnagyobb forgalmat.

Bangó Zsolt elmondása szerint az állampapírok esetében nem tapasztal jelentős szezonalitást az ÁKK, az viszont érdekesség, hogy rendre a szerdai napokon a legmagasabb a forgalom a másodpiacon, mivel akkor történik az aukciók elszámolása. Emellett nyáron kevésbé eseménydús a piac, de ez a statisztikákban nem jelenik meg feltűnően.

Kép: Napi grafikonok

Az elmúlt hónapok tendenciájában nyilván az is szerepet játszik, hogy egészen a közelmúltig viszonylag egyirányú lett a kereskedés, viszonylag kis volatilitás mellett szinte folyamatosan csorogtak lefelé a forinthozamok − mondta a Napi Gazdaságnak Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A fejlődő piacokra áramló tőkének és a magyar "sztori" kedvezőbb megítélésének köszönhetően 2012-ben szinte folyamatosan emelkedett a külföldiek kezében lévő állampapírok állománya, ami idén év elején átmenetileg megtorpant. Számszerűen 2012 elején még 4000 milliárd forint alatt volt a külföldiek tulajdonrésze, ez a szám az év végére 5000 milliárd forint fölé emelkedett. A külföldiek forintkötvény-állományának közel 30 százalékos növekedése a másodpiaci forgalomban is éreztette hatását, részben ennek volt betudható a 2012 első felében tapasztalt kiemelkedő aktivitás. Azóta viszont megtört a lendület, az ÁKK legfrissebb adatai szerint 4961 milliárd forintig csökkent a külföldiek állampapír-állománya.

Kép: Napi grafikonok

A nemzetközi befektetők közül sokan továbbra sem preferálják a magyar kötvényeket, néhány nagyobb szereplő felülsúlyozásának köszönhetően azonban ez nem okozott különösebb problémát − emelte ki Forián Szabó Gergely. Szerinte a külföldiek hozzáállásában elsősorban nem az a mérvadó, hogy mit mondanak a hitelminősítők, hiszen amikor még Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriában volt, akkor is "bóvli" hozamok mellett finanszírozták az országot, az utóbbi időszakban pedig a hitelminősítés javulása nélkül is jelentősen csökkent a forinttól elvárt hozamfelár. A Pioneer szakembere szerint egy esetleges felminősítési várakozás hozhatna némi pluszkeresletet a magyar állampapírok iránt, azonban a hitelminősítők korábbi nyilatkozatai alapján erről még korai lenne beszélni. Magyarország esetében egy újabb leminősítés fundamentálisan nehezen lenne indokolható, mégsem lehet kizárni ezt a lehetőséget, főleg ha a nemzetközi hangulat kedvezőtlenebbre fordulna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!